pomocy dłużnik -umorzenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 sie 2014, 14:13

pomocy dłużnik chce umorzenia zaległych alimentów i odsetek ponieważ twierdzi ze przez okres 3 lat płacił regularnie podał art 30 na jakiej podstawie dać odmowę czy ktoś ma wzór proszę pomocy dopiero co zaczęłam robić fundusz i już na głęboką wodę tu mi nikt nie podpowie plis pomocy...
ada1

Napisano: 27 sie 2014, 14:27

czy ktoś pomoże Elmer może ty wiesz jak odmowę
ada1

Napisano: 27 sie 2014, 14:58

Musisz ustalić sytuację rodzinną, materialnę itp. dłużnika alimentacyjnego. My wzywamy faceta odbieramy od niego oświadczenie (zrobiliśmy sobie taki druk ze wszystkimi potrzebnymi danymi typu gdzie i z kim mieszka z czego się utrzymuje,wydatki, jaki posiada majątek itp.Dla potwierdzenia dochodów i wydatków bierzemy dokumenty np. zaświadczenia o zarobkach i kopie dowodów wpłaty np. czynszu.
Potem podejmujemy decyzję i piszemy wszystkie ustalenia w uzasadnieniu decyzji.
Gość

Napisano: 27 sie 2014, 15:04

a ty znasz art. 30 ? jestes organem wlasciwym dluznika czy wierzyciela ? jesli egzekucja wobec tego dluznika byla skuteczna przez okres 3 lat w wysokosci miesiecznej nie nizszej niz wysokosc zasadzonych alimentow to organ wlasciwy DLUZNIKA moze umorzyc naleznosci z tytulu wyplaconego fa,zaliczki alimentacyjnej i funduszu z zus w lacznej wysokosci 30%
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2014, 8:33

pisałam wyżej o art. 30 ust. 2 czyli organie właściwym wierzyciela.
Jeżeli jesteś organem właściwym wierzyciela i dłużnika to rozpatrujesz podanie w oparciu o art. 30 ust. 1 i 2, jeżeli org. dłużnika to tylko o ust. 1 , ale np. facet płacił 3 lata alimenty i jeżeli chcesz mu umorzyć 30% to możesz nie zbierać papierów ale jeżeli nie chcesz umorzyć to musisz jakoś uzuasadnić decyzję odmowną, czyli też trzeba zebrać od niego troche informacji my np. sprawdzamy co robił od kiedy ma komornika.
Gość

Napisano: 28 sie 2014, 9:02

jestem organem właściwym dłużnika tylko--- przez 3 lat egzekucja była bezskuteczna mam pismo od komornika wpłacał ale ich suma nie pokrywała w pełni zaległych i bieżących zobowiązań dzięki za podpowiedź pozbieram wszystkie dokumenty z tego co mi wiadomo dłużnik wyjeżdża do pracy zarobkowej za granicą.
ada1

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x