POMOCY !!! - nie zgłoszenie KRUS-u a świadczenie pielęgnacyj

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
asik66
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

POMOCY !!! - nie zgłoszenie KRUS-u a świadczenie pielęgnacyj

Post autor: asik66 »

Witam, mam taki problem. Pani pobiera u mnie świadczenie pielęgnacyjne od 2005 r. w tym okresie kilka razy składała wnioski bo orzeczenie było terminowe. Od 2013 r. świadczenie przyznane zostało na stałe. Za każdym razem do wniosku dołączała oświadczenie, że m.in. nie prowadzi gospodarstwa rolnego. Składki na ubezpieczenie społeczne nie były odprowadzane do ZUS bo Pani miała już osiągnięty pułap obowiązku opłacania składek. Teraz przyszła do mnie z wyrzutami, że ona już nie chce płacić składki do KRUS , żebyśmy opłacali od świadczenia :cry: . Oczywiście nie potrafi powiedzieć od kiedy jest w KRUS i jaki charakter mają opłacane przez nią składki, więc pewnie napiszę do KRUS sama. Ale czy jak napiszą mi, że płaci i jest zgłoszona od np. 2007 r. bo prowadzi gospodarstwo to u mnie są nienależnie pobrane świadczenia? Kiedyś nie pisało się rezygnacji z pracy w gospodarstwie we wnioskach braliśmy tylko oświadczenie pod odpowiedzialnością karną - ostatnie mam z 2013 r. , ze nie prowadzi gospodarstwa :( Co teraz? Pomóżcie
asik66
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: POMOCY !!! - nie zgłoszenie KRUS-u a świadczenie pielęgn

nikt nie ma takich doświadczeń?
FX
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: FX »

w sumie temat nie bardzo skomplikowany
niech się Pani uda do KRUS i poinformuje, że pobiera ŚP i nie prowadzi gospodarstwa rolnego - na tej podstawie KRUS powinien ją wyłączyć z ubezpieczenia - problem tylko od kiedy, ale to już problem KRUSU
skoro ma w ZUS osiągnięty pułap obowiązku opłacania składek to ZUSu nie płacisz i KRUSU tez bo Pani będzie z niego wyłączona
a to jaki charakter mają płacone przez Panią składki, to do czego Ci ta informacja?
raczej chyba zbędna
asik66
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

A to nie jest tak, że skoro jest w KRUS-ie to deklaruje, że prowadzi gospodarstwo rolne o którym my nic nie wiemy? Poza tym skoro KRUS ją wyrejestruje to jeśli ja nie mam obowiązku jej przejąć i opłacać składkę społeczną do KRUS do momentu jak osiągnie 25 letni staż składkowy?
asik66
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

A jeśli tam zdeklarowała, że prowadzi gospodarstwo to gryzie się to z pobieraniem świadczenia pielęgnacyjnego, czy źle myślę?
asik66
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Ktoś miał taki przypadek, może panikuję niepotrzebnie ... ale podobno KRUS Pani płaci sobie od dawna ;(
Awatar użytkownika
ludek
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ludek »

W 2013 r. nie musiała składać u nas oświadczenia, że nie prowadzi gospodarstwa, wystarczyło że napisze że prowadzenie gospodarstwa nie przeszkadza w opiece nad osoba niepełnosprawną. Nie widzę więc podstaw do nienaleznie pobranych. Co do KRUS-u, to niech sobie baba idzie do nich i powie że nie prowadziła gospodarstwa to jej oddadzą składki. Skoro w ZUS ma juz limit okresu składkowego to nie będziesz płacić żadnych składek. Tylko wyjaśnij to kobiecie bo pewnie sobie skalkulowała, że w KRUSie dostanie małą emeryturę albo wcale więc chce składki w ZUS żeby emerytura z ZUS była większa.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
opsss
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: opsss »

A może jest zgłoszona w KRUSie jako domownik a nie osoba która prowadzi gospodarstwo.
ODPOWIEDZ