pomocy świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 18 paź 2019, 19:20

noteev pisze:
18 paź 2019, 15:57
Spełnia warunki to dwóch, ale wybrać może tylko jedno. Nie ma możliwości przysługiwania prawa do dwóch świadczeń w tym samym okresie. Tego się nie odczaruje.
Przecież cały czas o tym jest mowa. Opiekun ma zasiłek, spełnia jednocześnie prawo do dwóch różnych świadczeń rodzinnych i wybiera od dzisiaj świadczenie pielęgnacyjne, jako korzystniejsze od zasiłku.
Jak umiesz korzystać i znasz przepisy wraz z komentarzem ustawodawcy w jakim celu dlaczego ten czy inny przepis wprowadzono, to poradzisz sobie z wydaniem właściwej decyzji i każdą taka wydana przez siebie decyzję będziesz w stanie sam wybronić w razie kontroli, których tak się obawiacie, albo tylko nimi zasłaniacie.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 19 paź 2019, 19:07

Wiem o czym jest mowa, ale myślę, że Ty usiłujesz wprowadzić nowe prawo. Musisz wiedzieć, że normy materialne naszej ustawy (rozdział 1-5) występują przed normami procesowymi (rozdział 6-10), w związku z tym art. 27.5 jest do zastosowania, ale tylko w przypadku wyeliminowania z obrotu prawnego decyzji przynającej mniej korzystne świadczenie. I o to w całej tej sprawie chodzi, więc nie twierdź po raz kolejny, że mie umiemy korzystać z przepisów i zasłaniamy się kontrolą. Już Ci to kiedyś pisałem, że to my odpowiadamy za wydane decyzje i na nas ciąży odpowiedzialność.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x