POMOCY trudna sprawa z koordynacji a moze i nie!! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 sty 2019, 11:52

Pani ma jedno dziecko z Niemcem. Panna, zasądzone alimenty, zamieszkuje z dzieckiem w POlsce, pobiera ZR i 500+ z decyzji Wojewody. Urodziła drugie dziecko z Polakiem, Razem z wnioskiem na pierwsze dziecko na ZR i 500 składała na Św. Rodzicielskie na drugie dziecko. W składzie rodziny wpisywała siebie, dwoje dzieci i konkubenta z którym ma drugie dziecko. Na szkoleniu uzyskałam info, że wszystko wysyłam do Wojewody i tak zrobiłam. Wojewoda przyznał ZR i 500 i zwrócił wniosek na Sw Rodzicielskie z informacją ,że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego mają zastosowanie od 01-10-2017 do NADAL WYŁĄCZNIE W STOSUNKU DO PIERWSZEGO DZIECKA ( którego ojcem jest Niemiec)a wojewodz nie jest organem właściwym do orzekania w spr wniosków na drugie dziecko. Dziś Pani składa wnioski na ZR i 500+ właśnie na to drugie dziecko. CZY WNIOSKI WYSYŁAM DO WOJEWODY CZY NIE. Pani jest bardzo nieprzyjemna, roszczeniowa, straszy mnie i chciałabym to zrobić SUPER DOBRZE!!!
Bardzo proszę o pomoc
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 22 sty 2019, 12:36

jeżeli ojciec drugiego dziecka nie pracuje za granicą, to nie ma koordynacji. Taki wniosek rozpatruje odpowiednio wójt, burmistrz..
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 23 sty 2019, 8:24

Na szkoleniu Mazurkiewicz mówił że i tak musimy wysłać do Wojewody bo ojciec pierwszego dziecka, które jest w składzie rodziny jest za granicą. Oczywiście Wojewoda stwierdzi że nie ma koordynacji, ale muszę mieć to na piśmie i dotyczy to tylko konkretnego wniosku. Mam już pismo od woj że nie zachodzi koordynacja ale to przy św. rodzicielskim. Może ktoś sie jeszcze wypowie?
dorota202
Starszy referent

Napisano: 23 sty 2019, 9:17

Tyle osób czyta a nikt nie napisze?
dorota202
Starszy referent

Napisano: 23 sty 2019, 15:24

ale dlaczego ojciec 1-go dziecka jest w składzie rodziny?? Ja bym go nie pisała i nie wysyłała do wojewody.
miljol
Stażysta
Od: 05 maja 2017, 14:21
Zajmuję się: PS, SW

Napisano: 23 sty 2019, 15:41

mazurkiewicz swoje oni też swoje odnośnie drugiego dziecka z polakiem jeśli z nim zamieszkuje i wychowuje i w składzie rodziny jest to ty wydajesz decyzje to nie mają zastosowania przepisy o koordynacji miałam pismo od wojewody też mi zwrócili ze tu nie ma koordynacji
dorto
Stażysta
Od: 30 cze 2016, 11:09
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2019, 16:22

Polecam czasem zajrzeć na stronę ministerstwa https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania-i-odpowiedzi

6. Były mąż i ojciec mojego pierwszego dziecka mieszka i pracuje w Wielkiej Brytanii. Ja mieszkam w Polsce z obecnym mężem, naszym wspólnym dzieckiem i dzieckiem z pierwszego małżeństwa. Nie pracuję. Czy dostaniemy świadczenia 500+ na obydwoje dzieci?

Z uwagi na fakt, że ojciec Pani pierwszego dziecka przebywa i pracuje na terytorium Wielkiej Brytanii w odniesieniu do świadczeń rodzinnych (takim jest również świadczenie wychowawcze) na to dziecko będą miały zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, a wniosek powinien być rozpatrzony przez wojewodę. Tym samym, złożony przez Panią wniosek o świadczenie wychowawcze na to dziecko będzie przesłany do rozpatrzenia przez Państwo właściwe w pierwszej kolejności (z tytułu zatrudnienia ojca dziecka) – Wielką Brytanię. Tamtejsza instytucja powinna wydać decyzję w odniesieniu do wszystkich świadczeń rodzinnych, należnych w Anglii. W przypadku, kiedy świadczenia brytyjskie będą niższe, niż świadczenia należne w Polsce, strona polska powinna wydać decyzję w sprawie dodatku dyferencyjnego (zgodnie z przykładem 2). Świadczenie wychowawcze w postaci dodatku dyferencyjnego na pierwsze dziecko będzie mogło zostać wypłacone wyłącznie po spełnieniu warunku kryterium dochodowego określonego przepisami polskimi. W odniesieniu do drugiego dziecka decyzja w sprawie świadczenia wychowawczego zostanie wydana wyłącznie w oparciu o przepisy krajowe przez gminę.
Kontakt
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 24 sty 2019, 9:40

Na szkoleniu w sprawie koordynacji w Urzędzie Wojewódzkim poinformowano nas że kobieta może złożyć dwa wnioski:

Pierwszy na dziecko którego ojciec przebywa za granicą > wniosek przekazujemy do UW

Drugi na dziecko którego ojciec przebywa w PL > rozpatruje OPS

w obydwu wnioskach taki sam skład rodziny.

tylko uwaga, nie w każdej sytuacji możemy tak zrobić bo jeśli miała by męża i ten mąż byłby za granicą i nawet nie mieliby wspólnych dzieci to w takiej sytuacji wniosek mimo wszystko zawsze przekazujemy do UW.

Z Twojego opisu wynika iż jest panną w składzie rodziny jest konkubent zamieszkujący w Polsce w związku z tym uważam że jak najbardziej możesz wydać decyzję jeśli kobieta wnioskuje tylko na to dziecko którego ojciec jest w Polsce. Jeśli przyjdzie za chwile i będzie chciała na to pierwsze złożyć to ten wniosek przekażesz do UW.

A najlepiej zadzwoń do swojego UW i zadaj pytanie czy tak można bo podane wyżej wytyczne są z Podkarpackiego UW :)
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 24 sty 2019, 10:19

paulina124 pisze:Na szkoleniu w sprawie koordynacji w Urzędzie Wojewódzkim poinformowano nas że kobieta może złożyć dwa wnioski:

Pierwszy na dziecko którego ojciec przebywa za granicą > wniosek przekazujemy do UW

Drugi na dziecko którego ojciec przebywa w PL > rozpatruje OPS

w obydwu wnioskach taki sam skład rodziny.

A najlepiej zadzwoń do swojego UW i zadaj pytanie czy tak można bo podane wyżej wytyczne są z Podkarpackiego UW :)
Poznań mówił inaczej:) jeden wniosek i wszystko do nich
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 13 lut 2020, 22:49

Fascynuje mnie taka wiara w to co mów Mazurkiewicz na szkoleniach ;)Czasme faktycznie lepiej mieć na piśmie, że koordynacja nie zachodzi, ale raczej nie w tej sytuacji. Jeśli są jakieś wątpliwości co do koordynacji, czy wysyłać wniosek czy nie, to można pisać do ministerstwa, ale nie powinno się mówić ludziom, żeby składali dwa wnioski na ten sam okres czy zasiłkowy czy świadczeniowy! Nawet w takiej sytuacji! Według mnie, jak jest już stwierdzone, że co do tego dziecka koordynacja nie zachodzi, to nie ma sensu wysyłać tam wniosku na to dziecko, o ile oczywiście, nic się w sytuacji rodziny nie zmieniło.
Oliwka6666
Praktykant
Od: 13 lut 2020, 22:44
Zajmuję się: Sąd Okręgowy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x