Pomocy - zarządca kłamie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 mar 2014, 23:19

Mam ogromny problem z zarządcą budynku.We wnioskach o dm raz pisze ze jest c.o. i c.w. za pół roku u tych samych
wnioskodawców pisze że nie ma. Zaznaczam że jest on właścicielem wielu budynków na terenie gminy może po prostu już mu się myli...choć wątpię bo jest to ogólnie znany krętacz. W jednym budynku pisze że u danego wnioskodawcy że jest c.o. i c.w. a u następnego z tego samego budynku nie ma. Nie wiem co z nim zrobić. Uznawać że nie ma instalacji dopóki nie dostarczy rozliczenia z zakładu energetycznego czy uznawać to co podpisał? Pomóżcie.
~Lulka

Napisano: 11 mar 2014, 1:29

a w wydatkach masz opłaty za CO i CW?

czasami gdy miałam wątpliwości to weryfikowałam podczas wywiadu środowiskowego,

generalnie przyjmuję że ma CO i CW, gdy jest podłączony budynek do ogrzewania z ciepłowni,

gdy właściciel/zarządca pisze że ogrzewa mieszkanie najemcy, ale tak naprawdę jest to piec w piwnicy i jest to opłata za węgiel lub gaz do ogrzewania,
to nie masz możliwości sprawdzenia czy zarządca podaje prawidłowe wydatki, może wpisać całkowicie dowolną kwotę, a jeszcze okazuje się, że wydatki związane z ogrzewaniem opłacane są tylko w sezonie grzewczym,

dlatego aby uniknąć nadużyć, liczę ryczałt,
~gorzatka

Napisano: 11 mar 2014, 12:56

Trzeba usilnie wyjaśniać u zarządcy jak to jest. Jak to jest zorganizowane i ile za co się płaci. W niektórych miejscowościach zarządcy dostarczają okresowo pisemne informacje o stawkach, z zasady na prośbę, raczej nie buntują się, bo przecież z ustawy wynika obowiązek weryfikacji (niektórych) opłat.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x