Pomocy- zwrot nienależnie pobranych świadczen - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 09 lut 2009, 11:52

co zrobić jesli małem wydana decyzje zwrot nienaleznych swiadczeń w wys ok. 700 zł i dłużniczka przyszła dzień po terminie zapłaty który miała ustalony i zapłaciła tylko 1/3 kwoty co teraz musze z Nia zrobić? pomozcie!!!
~Robert

Napisano: 09 lut 2009, 13:57

wpłatę rozbijsz proporcjonalnie część na odsetki a część na kwotę główną..
możesz wystawić upomnienie..
ale ja bym jeszcze poczekał jak w ciągu m-ca od tej wpłaty nic nie wpłaci to upomnienie, potem tytuł wykonawczy i po sprawie..
~dzik

Napisano: 09 lut 2009, 14:31

dzik, z zaliczeniem proporcjonalnie kwoty to oki. a zadnej decyzji nie musze robić jesli ona w tym terminie nie zapłaciła, tylko wystarczy upomnienie
~Robert

Napisano: 09 lut 2009, 14:59

decyzji nie, chyba, że zwróciła się o rozłożenie na raty czy odroczenie płatności..

może nie ma tyle kasy, żeby całość wpłacić i będzie co m-c przychodzić.. doliczasz jej odsetki od malejącej kwoty głównej i przyjmujesz tyle co da.. w każdej chwili możesz wystawić jej upomnienie, gdzie informujesz ile jej jeszcze zostało do uregulowania kw.gł i odsetek..
~dzik

Napisano: 10 lut 2009, 21:38

hm, w takim prypadku ja proponuję dłużniczce napiać podanie z prośbą o rozłożenie na raty niezapłaconej nalezności i dobrze na tym wychodzę, bo co prawda w dłuższym terminie ale zawsze odzyskuję pełną kwotę nienależnego świadczenia...
~mm

Napisano: 11 lut 2009, 11:32

a jak naliczasz odsetki przy ratach?
~tośka

Napisano: 12 lut 2009, 18:08

co zrobic gdy pobierałam zaliczke alimentacyjna ok 300zl w czasie skladania podania o zaliczke bylam bezrobotna lecz po jakims czasie podjelam prace i nie zglosilam tego do MOPS, pare dni temu przyszlo pismo z urzedu ze mam zwrocic ok 1600zl poniewaz(tak jest w pismie) gdy podjelam prace moj dochod przekracza norme na czlonka rodziny (chodz tak nie jest)i powinnam pobierac ok170zl a nie 300!Prosze o szybka odpowiedz
~kachna

Napisano: 13 lut 2009, 8:30

trzeba zwrócić.. ale jeżeli uważasz, że błędnie Ci wyliczono dochód na osobę i powinnaś się kwalifikować, to złóż odwołanie do SKO masz na to 2tyg od odebrania decyzji..
~tośka

Napisano: 03 mar 2009, 10:12

Mam zaliczke alimentacyjną czy mam oddawać alimenty które przychodzą raz na kilka miesięcy ? i gdzie jeżeli tak
~Agnieszka

Napisano: 03 mar 2009, 10:51

serio pobierasz teraz zaliczkę?
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x