Pensjonariuszka DPS otrzymała w spadku po zmarłym bracie sumę ok. 15 tys. zł. W/w jest rencistką, do pokrycia kosztów jej pobytu w DPS dopłaca gmina. Sytuacja wymaga wydania nowej decyzji dot. naliczenia odpłatności za DPS. Czy w związku z tym powinnam podzielić powyższą sumę na 12 miesięcy, następnie dodać wysokość świadczenia rentowego i tym samym otrzymam wysokość dochodu? Problem zapewne dla wielu z Was banalny a ja się z nim morduję. Będę wdzięczna za pomoc.
Mój bratanek z podwójnym obywatelstwem USA i Polskim został postrzelony na ulicy w kręgosłup po leczeni w tamtejszych w szpitalach został odesłany do Polski .Stan jego zdrowia jest tragiczny z paraliżem połowicznym, sztucznym odbytem z cewnikiem w pęcherzu moczowym ,potwornymi odleżynami na pośladkach i z zapaleniem żył z przetoką .Jest bez środków do życie jedyna siostra nie chce się nim zająć ,Ja mam 70lat jestem bardzo schorowana,Co robić żeby mu zapewnić jakieś ubezpieczenie i środki na życie.USA pracował dorywczo
prosze o wsparcie finansowe gdyż nie pracuje i samotnie wychowuje 3 dzieci mam zaległe rachunki za światło wode i kredyt mieszkaniowy wszystki ofiarodawcom obiecuje pomoc ( taka jak opieke nad dziećmi sprzątanie )dziekuje mój numer konta to 88102013320000130202627552
Kaman ja ostatnio robiłam odpłatność za DPS , doliczałam kwote ze sprzedazy mieszkania ok. 85 tys . Podaje Ci uzasadnienie decyzji...
Zgodnie z art. 106 ust.5 ustawy o pomocy społecznej itd wstęp Z materiałau zebranego w sprawie wynika , że dochód w m-cu ...... Pani....... wyniósł ...... Dochodem w/w są renta wypłacana przez ZUS w ... na podsta decyzji...... oraz spadek po zmarłym bracie w wysokości.... Zgodnie z ustawa o pomocy społecznej kwota uzyskana ze spadku została rozliczona na kolejne 12 miesiecy poczynajac od miesiaca w którym dochód został wypłacaony i doliczony do dochodu Zainteresowanej w poszczególnych miesiacach w okresie od.......do .. Zatem dochód Pani.... w okresieod ..... do .... śą swiadczenie rentowe oraz kwota ze spadku w łacznej wysokośći ..... miesiacznie ( renta + kwota ze spadku) Od dnia ( tu musisz podać datę) średni miesięczny koszt utrzymania w DPS w .... ( adres waszej placówki) wynosi..... miesiecznie.
Na tej podst. w związku z art. 60 ust. 1 oraz art. 61 ust.2 pkt 1 ust. o pom. społ. ustalono odpłatność za pobyt Pani...... za pobyt w DPS w pełnej kwocie sredniego miesięcznego kosztu utrzymania mieszkańca w w/w Domu tj. w wysokośći ( podajesz pełny koszt utrzymania) miesięcznie w okresie od ( np. od 1 kwietnia do 30 listopada) Natomiasst od 1 grudnia do nadal w wysokośći ......... , co stanowi 70% dochodu Pani...... I wszystko.. .. życzę powodzonka..