POMÓŻCIE!!! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 gru 2009, 11:10

Proszę o radę.
a/ 14 września moja mama miała niedokrwienny wieloogniskowy udar mózgu. Obecnie, od 25 października przebywa w ZOL - u. Niestety, poprawa zdrowia jest niewielka i będzie potrzebowała pomocy. Obawiam się, że mój brat z bratową zechcą oddać mamę do DPS - u.
b/ Problem mój jest następujący - z tego co wiem, to właśnie ja będę musiała ponieść wszelkie koszty związane z ewentualnym pobytem mojej mamy w DPS. Jestem, bowiem, zatrudniona legalnie, w państwowej jednostce, gdzie rozliczany jest każdy grosz. Moja siostra pracuje w prywatnym przedsiębiorstwie i jest zatrudniona na najniższą kwotę. Mój brat jest na rencie, a powodem tego są 3 zawały serca. Jest to człowiek, który pije i pali, a to źle wpływa na jego stan zdrowia.
c/ Nadmienić muszę, że kilka lat temu moja matka przekazała mojemu bratu aktem darowizny swoją część własności domu i działki. Przekazała także moją część, wcześniej przekazaną jej przeze mnie, co ja zrobłam dla tzw. swiętego spokoju.
d/ Mam 55 lat. Mimo wieku , jestem matką 14 - letniej córki. Mam dwa pokoje, które zajmuje wraz z mężem i córką. Nie otrzymałam żadnego spadku i nigdy już nic nie otrzymam. A teraz , być moze przyjdzie mi płacić około 1300 zł. co miesiąc na rzecz DPS. Czuję się ukarana za to, że jako jedyna spośród rodzeństwa, zdobyłam wyższe wykształcenie, stale podnoszę swoje kwalifikacje, czego wymaga mój zawód( jestem nauczycielką). Czuję się ukarana za to, że żyję spokojnie, nie chlam wódy, nie palę papierosów. Jak widać prawo chroni tych, którzy poszli po najmniejszej linii oporu, potrafili zadbać o swoje interesy, nie kierowali się sercem.Do emerytury mam jeszcze 5 lat. Co robić. Czy to prawdą, ze w moim przypadku istnieje możliwość ubiegania się o zniesienie obowiązku alimentacyjnego?
[email protected]

Napisano: 12 gru 2009, 21:01

~STANISLAV RÓŻAŃSKI INFRINGRMENT

Napisano: 28 gru 2009, 22:11

Ośrodek pomocy społecznej zechce zapewne podpisać z Tobą umowę o ponoszeniu odpłatności za pobyt mamy. Masz wpływ na jej treść. Jest to umowa cywilno-prawna. Proponuję abyś z góry zadeklarowała jakąś kwotę, którą będziesz mogła comiesięcznie wpłacać za pobyt mamy w dps. Ważne abyś złożyła taką deklarację pisemnie i z uzasadnieniem, iż jedynie na taką dopłatę Cię stać, ponieważ większa spowodowałaby znaczne obniżenie Twojego i Twojej rodziny poziomu życia.
~magda

Napisano: 05 sty 2010, 15:29

Jeśli dochód Pani i męża nie przekracza łącznie 2632,50 zł netto to nie macie wystarczających dochodów do ponoszenia odpłatności za pobyt mamy w dps. W takim przypadku nie ma co się wychylać z alimentacją bo mops chętnie się na nią zgodzi bez rozpoznania sytuacji materialnej rodziny. W przypadku nadwyżki niestety będzie Pani musiała dopłacać do pobytu.
Zastanawia mnie ta darowizna na rzecz matki, czy nie dałoby się jej przekazaniem umotywować odstąpienia przez mops ponoszenia przez Panią odpłatności, ale to już prawnik musiałby podpowiedzieć, albo pracownik MOPS.
~beti

Napisano: 05 sty 2010, 22:35

po pierwsze: nie można kogoś oddać do państwowego dps, mama musi świadomie wyrazić zgodę na umieszczenie, w przeciwnym wypadku potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego, po drugie: proszę skalkulować koszty pobytu mamy w całodobowej placówce zapewniającej opiekę, to prywatne placówki, lecz nadzorowane przez wojewodę i posiadające zezwolenie na działalność, to przewaznie koszty o ok. 1000 zł niższe niż w państwowym dps i może się okazać, ze dochód mamy całkowicie wystarczy lub dopłata będzie niewielka, po trzecie: gdyby juz doszlo do umieszczenia w dps i dochód Pani rodziny przekraczałby kwotę kryterium podanego przez beti, musi Pani powołać się na art. 64 ustawy o pomocy społecznej, umowa jak sama nazwa wskazuje jest dobrowolna i kwota moze być przez Panią negocjowana. A darowizna nie ma tu znaczenia, ustawa mówi o dochodzie rodziny, gmina będzie dochodzić zwrotu wydatków poniesionych zastępczo za zobowiązanych
~pike

Napisano: 06 sty 2010, 20:50

a dlaczego koszty są niższe w tych \"prywatnych\", bo co ??? bo to może sa filantropi. No niestety, to własnie te prywatne sa nastwione na zysk, a nizsza cena wynika tylko z tego, że warunki ( wszystkie !!!) są o niebo gorsze niz w tych samorzadowych, czesto okradanie, maltretowanie i wyłudzanie majatków etc. etc. Jeżeli dla kogos wazniejsza jest złotówka, niz dobra opieka, to prosze bardzo mozna nawet do takiej jednostki gdzie koszt miesięczny jest na poziomie 500 zł, ale to juz napewno jest umieralnia.
~Jan

Napisano: 13 sty 2010, 20:56

nie wiem, w jakim województwie mieszka Jan, że ma takie zdanie o placówkach, powtarzam placówkach. Trzeba sprawdzić w rejestrze rodzaj działalności, czy jest statutowa, czy gospodarcza. Ja nie mówię o pseudo dps-ach, o których nikt nie wie, bo oficjalnie nigdzie nie są zarejestrowane. Oczywiście zawsze trzeba przedtem sprawdzić warunki, nawet w tych samorządowych, bo wszędzie trafiają się ludzie żerujący na ludzkiej krzywdzie. A koszty są niższe z reguły dlatego, że są to przeważnie małe obiekty, niższy koszt utrzymania budynku, personelu gospodarczego, itd. jest różnica w ilości sprzątaczek, kucharek w dps na 200 miejsc, a takim na 30, to chyba jasne?
~pike

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x