Pomóżcie proszę

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Zosia69

Pomóżcie proszę

Post autor: Zosia69 »

Pani pobiera 500 + . W międzyczasie jest rozwód. Facet chce pół pieniędzy. Pokazywał mi wcześniej porozumienie, z którego dla mnie nie wynikała opieka naprzemienna, chociaż takie słowo tam padło, było napisane że wychowują razem, od niego alimenty, miejsce pobytu przy matce, dzieci mają być co drugi weekend z nim i poł wakacji. Chce dać mu możliwość odwołania, ale nie wiem czy mogę przyjąć wniosek? Przecież matka już pobiera, to ona pierwsza złożyła wniosek. Pomóżcie.
Zosia69 do Elmera

Re: Pomóżcie proszę

Post autor: Zosia69 do Elmera »

Rzeczywiście można liczyć na Was.
zuzka

Post autor: zuzka »

żeby była opieka naprzemienna musi to być wyrok sądu który taką opiekę ustanawia, od tak sobie samemu ojciec nie może tego zrobić. jak jest w wyroku sądu że dzieci przy kim jest jakaś wzmianka o opiece naprzemiennej??
zuzka

Post autor: zuzka »

a jak się uprze to niech już złoży ten wniosek i niech dołączy prawomocne orzeczenie o rozwodzie, jeżeli tam nie ma nic o opiece naprzemiennej dajesz mu odmowę i już i niech się odwołuje i tak nic mu to nie da i zresztą jak się dogadali z żoną to niech mu żona daje połowe pieniędzy ty musisz mieć orzeczenie sądu o opiece naprzemiennej aby dzielić pieniądze
Zosia69

Post autor: Zosia69 »

Zuzka, jest w wyroku wzmianka o opiece naprzemiennej, i są wyznaczone terminy wizyt. Nie wiem już czy ten wyrok uprawnia do podziału pieniędzy czy nie, ale mniejsza z tym, niech rozstrzygnie to kolegium , tylko nie wiem czy mam mu dać wniosek żeby wydać decyzję skoro pierwsza wniosek złożyła matka? Nie dogadają się bo tam jest straszny konflikt
Gość

Post autor: Gość »

Z tą opieką naprzemienną to nie tak łatwo. Weekendy u tatusia się nie liczą. Musi być np tydzień zamieszkania z matką, tydzień z ojcem.
Jak w wyroku jest, że dziecko zamieszkuje z matką, ojciec płaci alimenty to sytuacja jest jasna i 500 należy się wyłącznie matce
ODPOWIEDZ