pomyłka w 500+ zwrot świadczenia jak to zrobić - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 15 lip 2016, 12:26

pomyliłam się we wprowadzaniu dochodu osoba nie powinna dostać 500 + na pierwsze dziecko 1500 zł nienależnie pobrane jak teraz zrobić od czego zacząć i w jaki sposób wyegzekwować jeżeli nie zechce dobrowolnie wpłacić.
grażyna3

Napisano: 15 lip 2016, 13:44

czy nikt nie odpowie
grażyna3

Napisano: 15 lip 2016, 13:46

zaczynasz o wszczęciu postępowania o nienależnie pobrane świadczenie.
Drugi krok decyzja uchylająca, trzeci krok decyzja nienależnie pobrane i czwarty wezwanie do zwrotu.
avidrock

Napisano: 15 lip 2016, 13:47

ZZZZZZ

Napisano: 15 lip 2016, 14:12

co wpisać w uzasadnieniu na co się powołać, ta osoba pobiera świadczenie na drugie dziecko czy jak nie będzie chciała wpłacić to potrącam z tego świadczenia tylko ją informuje - a kiedy wysyła się decyzje do SKO o unieważnienie decyzji czy wtedy jak nie ma z czego potrącić i osoba nie chce spłacić.
grazyna3

Napisano: 15 lip 2016, 15:01

pierw unieważniasz decyzje w SKO z jednoczesnym wnioskiem do SKO o wydanie postanowienia o wstrzymaniu wypłat
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 11:29

a czy mogę bez SKO i powołać się na art.27 ustawy o 500 +
grażyna3

Napisano: 18 lip 2016, 13:37

a co takiego uleglo zmianie, ze mozesz BEZ ZGODY STRONY uchylic czy zmienic decyzje ? jesli to twoja pomylka to chyba nie za bardzo cokolwiek sie zmienilo , prawda? Wiec albo strona bedzie tak dobra i wyrazi zgode na zmiane decyzji - wtedy bedziesz ja mogla zmienic i poprawnie przyznac, albo jesli nie wyrazi zgody - decyzje musisz uniewaznic...dopiero po uniewaznieniu mozesz wydac poprawna decyzje i dopiero po wydaniu tej poprawnej wszczynasz postepowanie co do nienaleznych
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 13:43

kb pisze:a co takiego uleglo zmianie, ze mozesz BEZ ZGODY STRONY uchylic czy zmienic decyzje ? jesli to twoja pomylka to chyba nie za bardzo cokolwiek sie zmienilo , prawda? Wiec albo strona bedzie tak dobra i wyrazi zgode na zmiane decyzji - wtedy bedziesz ja mogla zmienic i poprawnie przyznac, albo jesli nie wyrazi zgody - decyzje musisz uniewaznic...dopiero po uniewaznieniu mozesz wydac poprawna decyzje i dopiero po wydaniu tej poprawnej wszczynasz postepowanie co do nienaleznych
]
a mi ma kobieta napisac oświadczenie ze wyraza zgode na zmiane dycjii i ja jej na podstawie art 155 KPA decyzje uchyle i teraz po uchylajacej decyzja prawidłowa wszczecie i o nienaleznie pobranym?
pagap
Stażysta
Od: 02 maja 2016, 20:23
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 13:48

pagap - no tak jesli kobieta wyrazi ci zgode, to tak, ale ja na miejscu tej kobiety bym takiej zgody nie wyrazila:) wez tu teraz oddaj co dawno juz wydalas...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x