Pomyłka w decyzji (koniec obowiązywania)

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
mmartyna
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Pomyłka w decyzji (koniec obowiązywania)

Post autor: mmartyna »

Pani złożyła wniosek teraz w październiku bo kończy jej się poprzednia decyzja. Zauważyłam w tej poprzedniej (obowiązującej do października) błąd, tzn dodatek wyliczony jest ok, dobrze wpisana kwota w decyzji, ale błędnie wpisałam wyliczenia dochodu.
Czy robić sprostowanie czy już sobie darować?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Pomyłka w decyzji (koniec obowiązywania)

Post autor: Maxima »

Ważne, ze w sentencji masz dobrze. Musisz sama zdecydować czy to zostawić.
Jeśli chcesz wydać postanowienie o oczywistej pomyłce, to pisz póki decyzja jest w obrocie prawnym.
Natomiast jeśli nie wydasz sprostowania to w razie kontroli narażasz się na zapis o błędzie w decyzji w protokole pokontrolnym.
mmartyna
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: mmartyna »

Maxima pisze: 16 paź 2024, 15:16 Ważne, ze w sentencji masz dobrze. Musisz sama zdecydować czy to zostawić.
Jeśli chcesz wydać postanowienie o oczywistej pomyłce, to pisz póki decyzja jest w obrocie prawnym.
Natomiast jeśli nie wydasz sprostowania to w razie kontroli narażasz się na zapis o błędzie w decyzji w protokole pokontrolnym.
Dziękuję...
traktować to mam jako omyłkę pisarską, tak?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

mmartyna pisze: 17 paź 2024, 8:53
Maxima pisze: 16 paź 2024, 15:16 Ważne, ze w sentencji masz dobrze. Musisz sama zdecydować czy to zostawić.
Dziękuję...
traktować to mam jako omyłkę pisarską, tak?
tak
ODPOWIEDZ