pani złożyła wniosek na stypendium. przekroczyła dochód i dostała odmowę.teraz dochód ma niższy i się łapie. pani złożyła prośbę o ponowną weryfikację sytuacji rodziny.pani się łapie. czy można przyznać stypendium na podstawie takiej prośby z dołączonymi dokumentami o dochodzie, czy trzeba złożyć nowy wniosek?
Ja zrobiłam podobnie jak Forumowicze pisali, czyli od osób ,które wiedziały, że dochód im się zmniejszy np od września brałam oświadczenia, że taki fakt nastąpi. Kiedy nastąpił przyjęłam ich pisemną prośbę o ponowne rozpatrzenie wniosku i weryfikację dochodów.
ja daje decyzje odmowna , nastepnie jak ma mniejszy dochod to pisze mi oświdczenie ze wyraza zgdde na zmine dec nr.... z dnia ... w związku ze zmina syt.przliczam wszystko od nowa , jezeli się łapie to robię decyzje z decyzji.
Art. 154. [Wzruszenie decyzji, z której nie wynikają prawa strony]
§ 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.
§ 2. W przypadkach określonych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej decyzji.
Ale z jakiego tytułu zmniejszy się dochód? Utrata pracy czy może zmniejszenie kwoty rodzinnego czy prac dorywczych? Ja nie zmieniam odmownej. Utrata dochodu w postaci utraty pracy jest istotna przesłanką do złożenia wniosku poza terminem. Przyjmuję jeszcze raz wniosek i prowadzę postępowanie. W przypadku "tylko" zmniejszenia dochodu w którymś miesiącu do przodu nie robię przeliczeń, gdyż ta osoba nie może mi określić w jakiej wysokości będzie miała dochód za prace dorywcze, albo dochody innych osób z rodziny.