ponownie zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 sie 2020, 18:33

Czy ktoś podpowie - klient miał przyznany decyzją do 31.07.2020 roku zasiłek stały. Pod koniec czerwca br złożył dokumenty na kolejną komisje w celu ustalenia stopnia niepełnosprawności. Dziś się okazało, że w sierpniu br nie będzie miał komisji, a tym samym nie będzie kolejnego orzeczenia. Decyzja, która do lipca br była przyznana straciła już termin ważności - wypadła z obiegu, czyli nie mogę jej zmienić. Jak mam teraz przyznać klietowi przyznać zasiłek stały.
Proszę podpowiedzieć jak postepujecie w takiej sytuacji.
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 04 sie 2020, 9:21

według mnie powinno być wszczęcie postępowania i decyzja przedłużająca z Urzędu zasiłek stały W ZWIĄZKU Z COVID-19 DO CZASU PRZYNIESIENIA NOWEGO ORZECZENIA
prac.socjalnygops
Praktykant
Od: 17 cze 2020, 10:12
Zajmuję się: zajmuję się pracą socjalną, asystent rodziny

Napisano: 04 sie 2020, 9:33

dalej powinno się wypłacać zasiłek stały, ponieważ art. 15h. 1. 2)"ustawy COVID" mówi, iż stare orzeczenie zachowuje ważność "nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności" - tu nie ma konieczności złożenia wniosku o wydanie nowego orzeczenia. Mamy to robić z urzędu.
Jeżeli decyzja przyznająca świadczenie z pomocy społecznej, o której mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, została wydana w związku z niepełnosprawnością potwierdzoną orzeczeniem i okres, na który została przyznana pomoc, jest uzależniony terminem ważności orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, okres wskazany w decyzji ulega przedłużeniu na okres, na jaki zachowuje ważność orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, zgodnie z ust. 1 i 2, na podstawie decyzji wydanej z urzędu.
prac.socjalnygops
Praktykant
Od: 17 cze 2020, 10:12
Zajmuję się: zajmuję się pracą socjalną, asystent rodziny

Napisano: 04 sie 2020, 18:20

Dziękuje za odpowiedź.
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 25 lis 2021, 20:16

A co zrobić w sytuacji, gdy do czasu dostarczenia nowego orzeczenia klientowi zamieniono zasiłek stały na okresowy (notabene niezgodnie z przepisami ustawy covidowej). Ośrodek powinien wszcząć z urzędu postępowanie i przyznać zasiłek stały wstecz od dnia "wygaśnięcia" poprzedniego orzeczenia? Co z wypłaconym zasiłkiem okresowy za ten czas? Jak wybrnąć z tej sytuacji? Jestem nowym pracownikiem i dostaje takie własnie "kwiatki"
Help!!
heymiss_er
Praktykant
Od: 18 lis 2021, 18:00
Zajmuję się: zs

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x