Witam wszystkich, proszę o pomoc. Jestem nowa, koleżanka odeszła i do końca mi wszystkiego nie przekazała...
Proszę powiedzcie mi jak wy robicie w przypadku, gdy osoba wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej, mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej. W umowie ma zapisz, że płaci odstępne w wysokości 500 zł plus opłaty do spółdzielni. Wiem , że trzeba przyrównać do stawki gminnej. Moja poprzedniczka w innych wnioskach robiła to tak: przyrównywała czynsz ze spółdzielni- f.remontowy, eksploatacja, czynsz odstępne dla właściciela lokalu ze stawką gminną. Wychodziła to wartość większa od stawki obowiazującej w gminie, więc przyrównywała f.remontowy, eksploatację (bez odstępnego dla własciciela) określone przez spółdzielnie do stawki gminnej. W tym przy przypadku była to wartość mniejsza więc przyjmowała ją do wyliczenia DM. Zastanawiam się czy nie powinno się przyrównać do stawki gminnej f.remontowy, eksploatacja, czynsz odstępne dla właściciela i jeśli wyjdzie wartość większa to przyjąć wtedy stawkę gminną? Koleżanka przyjmowała wartość mniejszą, ale nie uwzględniała tego odstępnego dla właściciela tylko przyjmowała sam czynsz ze spółdzielni bo był najmniejszy ze wszystkich porównywanych....