Porozumienia

~iwa

Re: Porozumienia

Post autor: ~iwa »

Grażynko mam radę - napisz im, ze jak nie zapłacą to im naliczycie odsetki ;-)

Moim zdaniem i zdaniem naszej radczyni porozumienia nie wygasają samoistnie. Przecież w każdym porozumieniu jest napisane na jaki okres jest zawarte i w jakich przypadkach przestaje obowiązywać. Zmiana przepisów nie może być podstawa do wygaszenia porozumień, które sa forma umowy cywilno - prawnej.

My robimy tak - piszemy nowe porozumienia, bo chcemy je ujednolicić, dodać kilka zapisów (choćby o obowiązku konsultowania pomocy fakultatywnej) i z data podpisania porozumienia nowego wygaszamy porozumienie stare. Robimy to spokojnie bez nerwów, bo do tego czasu obowiązuje stare porozumienie i płacić trzeba.
~grazka

Post autor: ~grazka »

Pisma pisaliśmy ale nie o odsetkach tylko o tym że naszym zdaniem jest to forma umowy i uważam, że to jak rozwiązaliście tą sytuację jest właściwe. Jednak część powiatów interpretuje to inaczej i mówią że jak chcemy to mogą nam przysłać opinię swojego radcy - oszaleć można.
~kaja

Post autor: ~kaja »

A co z dziećmi umieszczonymi przed 2004r a pochodzącymi z waszego terenu? zawieracie? Ja dostalam kilka informacji o potrzebie zawarcia ale zgodnie z nowelizacją, stare rodziny idą na ustawie o pomocy społ. a tam nie było konieczności...
~onaczylija

Post autor: ~onaczylija »

Bzdura, nie bzdura. Nie tylko kwota się zmienia, ale i przepisy! Więc porozumienia tracą moc na dotychczasowych zasadach z dniem 31 grudnia 2011.
~iwa

Post autor: ~iwa »

onaczylija - nie masz moja droga racji - i to na tym forum nie pierwszy raz. Zmiana przepisów nie może z urzędu wygasić porozumień - chyba że byłby taki zapis w ustawie - a nie ma.

Moje zdanie już tu prezentowałam wiec się nie będę powtarzać.

Grażynko a ty im napisz, że w takiej sytuacji wystąpicie na drogę sądowa - to podejrzewam, że zaraz radca jeden z drugim głębiej się zastanowi nad swoja opinią. Bo zakładam, ze masz zapis w porozumieniu \"Spory związane z realizacją porozumienia rozstrzygane będą przez właściwy Sąd Powszechny\"
~grazka

Post autor: ~grazka »

oczywiście że mam taki zapis i chyba trzeba się będzie poważnie zastanowić nad takimi pismami a nie \"zabijać się\" po to żeby zmienić wszystkie porozumienia na raz. Bardzo Ci dziękuję iwa :)
~bogusia

Post autor: ~bogusia »

my w \"starych\" porozumieniach mamy zapis powołujący się na ustawę o pomocy społecznej, dlatego teraz piszemy aneksy, że ten paragraf otrzymuje brzmienie - i tu przywołujemy nową ustawę.
Pozostałe zapisy są zgodne z nową ustawą dlatego nie widzimy potrzeby zawierać nowych, ale dziś ktoś poddał temat, że zamiast aneksu do porozumień powinniśmy pisać \"porozumienie zmieniające porozumienie nr .... itd.\", ale ja tego nie widzę, myślę, że porozumienie jest formą umowy a te w niewielkim zakresie najprościej zmieniać przez aneks.
Proszę o opinię ...
Pozdrawiam PCPRy
~bogusia

Post autor: ~bogusia »

my w \"starych\" porozumieniach - DOTYCZĄCYCH DZIECI W PLACÓWKACH - mamy zapis powołujący się na ustawę o pomocy społecznej, dlatego teraz piszemy aneksy, że ten paragraf otrzymuje brzmienie - i tu przywołujemy nową ustawę.
Pozostałe zapisy są zgodne z nową ustawą dlatego nie widzimy potrzeby zawierać nowych, ale dziś ktoś poddał temat, że zamiast aneksu do porozumień powinniśmy pisać \"porozumienie zmieniające porozumienie nr .... itd.\", ale ja tego nie widzę, myślę, że porozumienie jest formą umowy a te w niewielkim zakresie najprościej zmieniać przez aneks.
natomiast jeżeli chodzi o porozumienia DOTYCZĄCE DZIECI W RODZINACH - uchylamy całe porozumienia i piszemy nowe
Proszę o opinię ...
Pozdrawiam PCPRy
ODPOWIEDZ