Temat już parę razy przerabiany ale nadal (przynajmniej dla mnie) nie do końca jasny.
Czy posiłki w szkole mogą być przyznane JEDYNIE z powodu ubóstwa?
Wg ustawy o pomocy społecznej jedynie świadczenia pieniężne są obarczone dodatkowym powodem - jednak wiem, że zdania są podzielone.
Nie chodzi mi o doszukiwanie się jeszcze innej przesłanki typu: niezaradność lub ochrona macierzyństwa. Mam na myśli teoretyczną sytuację, gdzie jest tylko i wyłącznie ubóstwo
Posiłki - czy wystarczy samo ubóstwo?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Posiłki - czy wystarczy samo ubóstwo?
Przeczytaj dokładnie art. 8 ust 1 ustawy o pomocy społecznej (...) przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy. Czyli prócz ubóstwa musi być jeszcze przesłanka od 2 do 15
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Dokładne przeczytanie tego artykułu nie zmienia faktu, że dotyczy on świadczeń pieniężnych : /Marzeneria pisze:Przeczytaj dokładnie art. 8 ust 1 ustawy o pomocy społecznej (...) przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy. Czyli prócz ubóstwa musi być jeszcze przesłanka od 2 do 15
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
Z treści przytoczonych przepisów wynika, że warunek dotyczący wystąpienia co najmniej jednego dodatkowego (z wyłączeniem przesłanki ubóstwa) – powodu wskazanego w art. 7 pkt 2-15 u.p.s. lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej, dotyczy przyznania świadczenia pieniężnego. Co się zaś tyczy przyznania świadczeń niepieniężnych, w tym posiłku (art. 36 pkt 2 lit. j u.p.s.) – to taki wymóg nie występuje. Należy więc przyjąć, że przesłanka ubóstwa jest wystarczająca do przyznania pomocy w formie posiłku lub pomocy rzeczowej w ramach ww.programu
Oprócz Posiłki - czy wystarczy samo ubóstwo? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
ubezpieczenie zdrowotne szpital
Weryfikacja 40
Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK
AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r.
rezygnacja z posiłków z powodu zmiany miejscva zamieszkania
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20%
wzór wniosku na zasilek stały po covid
wniosek firmy o 40 zł za zakwaterowanie
Procedura szukania osób z art. 103
SUO dla dziecka
umieszczenie osoby w zakładzie psychiatrycznym
decyzja zmieniająca DPS
40- osoba w ZOL
40zł zakwaterowanie
40 zł zakwaterowanie ...
SUO