Posiłki - czy wystarczy samo ubóstwo?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Xman
Starszy referent
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Posiłki - czy wystarczy samo ubóstwo?

Post autor: Xman »

Temat już parę razy przerabiany ale nadal (przynajmniej dla mnie) nie do końca jasny.
Czy posiłki w szkole mogą być przyznane JEDYNIE z powodu ubóstwa?

Wg ustawy o pomocy społecznej jedynie świadczenia pieniężne są obarczone dodatkowym powodem - jednak wiem, że zdania są podzielone.
Nie chodzi mi o doszukiwanie się jeszcze innej przesłanki typu: niezaradność lub ochrona macierzyństwa. Mam na myśli teoretyczną sytuację, gdzie jest tylko i wyłącznie ubóstwo
Marzeneria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Posiłki - czy wystarczy samo ubóstwo?

Post autor: Marzeneria »

Przeczytaj dokładnie art. 8 ust 1 ustawy o pomocy społecznej (...) przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy. Czyli prócz ubóstwa musi być jeszcze przesłanka od 2 do 15
Xman
Starszy referent
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: Xman »

Marzeneria pisze:Przeczytaj dokładnie art. 8 ust 1 ustawy o pomocy społecznej (...) przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy. Czyli prócz ubóstwa musi być jeszcze przesłanka od 2 do 15
Dokładne przeczytanie tego artykułu nie zmienia faktu, że dotyczy on świadczeń pieniężnych : /
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Post autor: mamala »

Z treści przytoczonych przepisów wynika, że warunek dotyczący wystąpienia co najmniej jednego dodatkowego (z wyłączeniem przesłanki ubóstwa) – powodu wskazanego w art. 7 pkt 2-15 u.p.s. lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej, dotyczy przyznania świadczenia pieniężnego. Co się zaś tyczy przyznania świadczeń niepieniężnych, w tym posiłku (art. 36 pkt 2 lit. j u.p.s.) – to taki wymóg nie występuje. Należy więc przyjąć, że przesłanka ubóstwa jest wystarczająca do przyznania pomocy w formie posiłku lub pomocy rzeczowej w ramach ww.programu
ODPOWIEDZ