posiłki w śds

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
~lila

posiłki w śds

Post autor: ~lila »

jak w Waszych śds-ach funkcjonuje ten temat? jeżeli jest katering to na jakich zasadach i kto to załatwia, mam na myśli konkurs ofert czy zapytanie ofertowe? czy jest to w ramach działan kierownika śds czy zajmuje się tym ops?
~M

Re: posiłki w śds

Post autor: ~M »

w myśl rozporządzenia sami uczestnicy w ramach pracowni kulinarnej ( którą musi posiadać śds) przygotowują posiłki lub gmina ma zapewnić ciepły posiłek (dać ewentualnie na utrzymanie kuchni i kucharek w śds ) ale pracownia kulinarna oprócz kuchni i tak musi być. Katering w tym momencie wydaje się nie zbyt szczęśliwym rozwiązaniem i pomysłem
~Ella

Post autor: ~Ella »

całkowicie zgadzam się z ~M
~lila

ja też się zgadzam ale u nas na razie z baza lokalową to nie wyjdzie, będziemy zmieniać bo rzeczywiście to ma sens ale jeszcze funkcjonuje katering, który nie wiem czy ze strony prawnej jest zgodny, pozdrawiam
~kinga

Post autor: ~kinga »

pracownia kulinarna bardzo często nie spełnia norm sanepidowskich, za małe pomieszczenia sprzęt nie przeznaczony dla przygotowywania posiłków w takiej ilości, a w reszcie większość uczestników w śds to osoby które nie są w stanie podołać tak trudnym zadaniu jak przygotowanie posiłku, terapeuta więc się tym zajmuje a uczestnicy tak naprawdę wyponują prace pomocnicze, obieranie warzyw, wkładanie naczyń do zmywarkiprzy tak rewelacyjnych zarobkach, jest to ciężka praca
pomiętać należy również o chorobach które można dzięki pracowni kulinarnej roznieść min żółtaczka, nikt nie wykonuje badań u uczestników takich jakie mają pracownicy więc jakieś ustrojstwo może się przypałętać, zaznaczam że u nas jest pracownia kulinarna codzennie jest przygotowywany posiłek, ale nie zawsze jest to danie obiadowe, czasem sałatka, w lecie desery np lody itp.
pracownia kulinarna ma uczyć przygotowywania posiłków a nie \"karmić\", większość rodzin oczekuje dwudaniowych posiłków
~lila

więc Kinga w jaki sposób zapewniacie ciepły posiłek? na jakich zasadach?
~M

Post autor: ~M »

pracownia kulinarna nie musi spełniać norm sanepidowskich tylko być taka jak ją opisano w rozporządzeniu .
~kinga

Post autor: ~kinga »

przygotowujemy posiłek, ale nie obiad, nie zawsze jest to posiłek obiadowy czyli zupa czy drugie danie ale też desery czy kanapki, tosty. opłata wynosi 10 zł miesięcznie.
~róża

Post autor: ~róża »

kinga - co to znaczy opłata wynosi 10 zł? skoro posiłek ma być zapewniony w ramach treningu pracowni kulinarnej.
~zuza

Post autor: ~zuza »

niestety, ale pomieszczenie w którym jest prowadzona terapia kulinarna musi spełnić wymogi Sanepidu i normy określone przez HACAP.
Rozporządzenie odnośnie domów środowiskowych wyraznie mówi w art.15, że gorący posiłek może być finansowany w ramach zadań własnych gminy lub w ramach terapii kulinarnej,więc jeżeli sanepid dopuszcza gotowanie w ramach zbiorowego żywienia to okej w innym przypadku to kicha bo osoby niekwalifikujące się do dożywiania z pomocy społecznej zostaną bez niczego. Krótko mówiąc to rozporządzenie podzieliło uczestników na korzystających z posiłku gorącego lub nie.zuza
ODPOWIEDZ