Pani w listopadzie dostarczyła postanowienie o zabezpieczeniu powództwa z klauzulą natychmiastowej wykonalności, na jego podstawie Pan ma płacić na dzieci od listopada. Dzisiaj Pani przyniosła wyrok sądowy z dnia 21.12 o alimentach, a w nim Pan ma płacić od sierpnia 2017r. Powiedzcie, w tej sytuacji mam się opierać na wyroku sądu? A co z postanowieniem?
Przyznałam od listopada, jak ojciec dzieci został zobowiązany do płacenia alimentów. Po dzisiejszym dostarczonym wyroku już sama nie wiem jak powinno być przyznane. Na podstawie wyroku z grudnia powinnam przyznać Pani od października. Nie wiem co teraz zrobić. Ktoś miał może taki przypadek?
jesli ktos przyniosl w wyznaczonym termonie tytul na alimenty (a takim tytulem jest postanowienie o zabezpieczeniu powodztwa) to swiadczenia nalezalo przyznac od miesiaca zlozenia wniosku (od pazdziernika jesli wniosek na nowy okres zlozony wczesniej:)), gdyby ktos przyniosl odmowe zabezpieczenia powodztwa i bieg terminu na doniesienie wyroku zostalby zawieszony - wtedy, gdy przynioslby wyrok, swiadczenia przyznalibysmy od miesiaca zlozenia wniosku jednak nie wczesniej niz zostaly zasadzone alimenty.... na tym przykladzie ladnie widac , ze zabezpieczenie powodztwa jest "na biezaco", jak sprawa jest, natomiast w wyroku zasadzajacym alimenty sad czesto ustala je wstecz...