postanowienie o zabezpieczeniu powództwa - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 gru 2017, 14:54

Pani w listopadzie dostarczyła postanowienie o zabezpieczeniu powództwa z klauzulą natychmiastowej wykonalności, na jego podstawie Pan ma płacić na dzieci od listopada. Dzisiaj Pani przyniosła wyrok sądowy z dnia 21.12 o alimentach, a w nim Pan ma płacić od sierpnia 2017r. Powiedzcie, w tej sytuacji mam się opierać na wyroku sądu? A co z postanowieniem?
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2017, 15:39

w wyrównywałaś na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu powództwa od października czy przyznałaś od listopada?

teraz wychodzą jaja. najlepiej będzie jak się jakimś sposobem dowiesz z SKO lub Urz. Wojewódzkiego. Jak będziesz wiedzieć to się podziel wiedzą.
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2017, 15:46

Przyznałam od listopada, jak ojciec dzieci został zobowiązany do płacenia alimentów. Po dzisiejszym dostarczonym wyroku już sama nie wiem jak powinno być przyznane. Na podstawie wyroku z grudnia powinnam przyznać Pani od października. Nie wiem co teraz zrobić. Ktoś miał może taki przypadek?
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2017, 15:51

nie przejmuj się. macie prawnika to niech doradzi.
może by tu wznowienie postępowania zastosował
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2017, 16:22

jesli ktos przyniosl w wyznaczonym termonie tytul na alimenty (a takim tytulem jest postanowienie o zabezpieczeniu powodztwa) to swiadczenia nalezalo przyznac od miesiaca zlozenia wniosku (od pazdziernika jesli wniosek na nowy okres zlozony wczesniej:)), gdyby ktos przyniosl odmowe zabezpieczenia powodztwa i bieg terminu na doniesienie wyroku zostalby zawieszony - wtedy, gdy przynioslby wyrok, swiadczenia przyznalibysmy od miesiaca zlozenia wniosku jednak nie wczesniej niz zostaly zasadzone alimenty.... na tym przykladzie ladnie widac , ze zabezpieczenie powodztwa jest "na biezaco", jak sprawa jest, natomiast w wyroku zasadzajacym alimenty sad czesto ustala je wstecz...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x