postanowienie sądu o umieszczeniu w pieczy zastepczej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 maja 2024, 9:22

Witam,

wierzycielka z funduszu pobierała świadczenia na troje dzieci. w lutym 2024 otrzymałam postanowienie sądu ze w trybie natychmiastowym dzieci są umieszczone w instytucjonalnej pieczy zastepczej. uchyliłam wypłaty z FA. od marca wierzycielka nie pobiera świadczeń. 30 kwietnia zostało wydane przez sąd kolejne postanowienie uchylające umieszczenie w pieczy w części dotyczące jednego dziecka . okazało sie że PCPR nie wykonał pierwszego postanowienia i nie umieścił w pieczy tego jednego dziecka czyli był on przy matce cały czas. czy wierzycielce sie należy wypłata świadczeń za marzec i kwiecień pomimo tego że było postanowienie sądu o umieszczeniu tego dziecka w pieczy zastepczej, czy mam jej wypłacić od maja tak jak zostało wydane kolejne postanowienie sądu.
BuniaOPS
Praktykant
Od: 27 maja 2024, 9:13
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 27 maja 2024, 10:14

Prosze o pomoc bo nie wiem czy wypłacac czy nie
BuniaOPS
Praktykant

Napisano: 27 maja 2024, 12:33

Jak kolejne postanowienie, w końcu zostało umieszczone (mimo, że tylko na papierze)
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 27 maja 2024, 12:49

kolejne postanowienie uchylało pierwsze postanowienie czyli dziecko wróciło do matki
BuniaOPS
Praktykant

Napisano: 27 maja 2024, 12:51

Skoro zostało uchylone prawo do funduszu alimentacyjnego, niech wierzyciel złoży wniosek ponownie na dziecko jakie do niej wróciło.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 27 maja 2024, 13:45

tak tez się stało wierzycielka złozyła nowy wniosek w maju, ale ja się zastanawiam że skoro PCPR nie zabrał dziecka od matki czyli nie wykonał pierwszego postanowienia sądu to może się nalezy za wcześniejsze miesiące za te które uchyliłam
BuniaOPS
Praktykant

Napisano: 27 maja 2024, 13:54

ja mam teraz podobną sytuację, mam postanowienie sądu o umieszczeniu dziecka w pieczy w odpowiedniej placówce, wystąpiłam do właściwego PCPR-u o wskazanie daty i miejsca właściwego dla dziecka. Ale do momentu umieszczenia dziecka będę wypłacała cały czas FA, dopiero jak umieszczą dziecko to uchylę FA. Za jakiś moment ponownie wystąpię do PCPR-u z zapytaniem o umieszczenie dziecka jak nie będę miała odp od nich.
słoneczko
Referent

Napisano: 27 maja 2024, 13:55

BuniaOPS pisze:
27 maja 2024, 13:45
tak tez się stało wierzycielka złozyła nowy wniosek w maju, ale ja się zastanawiam że skoro PCPR nie zabrał dziecka od matki czyli nie wykonał pierwszego postanowienia sądu to może się nalezy za wcześniejsze miesiące za te które uchyliłam

Zmieńce swoją decyzję i wypłaćcie.
słoneczko
Referent

Napisano: 27 maja 2024, 14:22

Moge zmienić decyzje juz uchyloną?
BuniaOPS
Praktykant

Napisano: 27 maja 2024, 14:25

słoneczko pisze:
27 maja 2024, 13:54
ja mam teraz podobną sytuację, mam postanowienie sądu o umieszczeniu dziecka w pieczy w odpowiedniej placówce, wystąpiłam do właściwego PCPR-u o wskazanie daty i miejsca właściwego dla dziecka. Ale do momentu umieszczenia dziecka będę wypłacała cały czas FA, dopiero jak umieszczą dziecko to uchylę FA. Za jakiś moment ponownie wystąpię do PCPR-u z zapytaniem o umieszczenie dziecka jak nie będę miała odp od nich.
czy my tak musimy pisać jak jest postanowienie sądu że dziecko w trybie natychmiastowym ma zostać umieszczone w pieczy zastepczej.? w moim przypadku mam pismo potwierdzające w trakcie odbioru dzieci matce, ze wskazaniem dnia kiedy dziecko bedzie umieszczone w pieczy zastepczej a jednak tego nie zrobili.
BuniaOPS
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x