zmarł dłużnik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: wczoraj, 8:51

dłużnik zmarł, miała zaległości z tytułu wypłaconych osobom uprawnionym świadczeń z FA, muszę poinformować komornika VZY PISZE ZWYKŁE PISMO INFORMUJĄCE O ŚMIERCI CZY WNIOSEK O WYGASZENIE ZALEGŁOŚCI....
karola ops
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 10:17
Zajmuję się: niczym

Napisano: wczoraj, 10:09

Ja piszę coś takiego do księgowości i komornika :) :
Na podstawie art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2024, poz. 572), zarządzenia ........ z dnia ..., nr ... w sprawie udzielenia ..............w ...........do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach z zakresu świadczeń z funduszu alimentacyjnego, wygasić zadłużenie zmarłemu w dniu ..........r. dłużnikowi alimentacyjnemu Panu/Pani .........., PESEL : ............. zam. .........................

- z tytułu funduszu alimentacyjnego ....... zł
- odsetki ....... zł
- z tytułu zaliczki alimentacyjnej ....... zł
- koszty upomnień tytułów wykonawczych ...... zł
------------------------------------
Razem: zł ...............

(słownie zł : .................................).

W załączeniu kserokopia - odpis skrócony aktu zgonu ............. z dnia ............. r.
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: wczoraj, 10:11

A no i przypis odsetek od należności dłużnika dla księgowych :)
Wik7.
Stażysta

Napisano: wczoraj, 13:40

a czy występujecie do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego?
karola ops
Starszy referent

Napisano: wczoraj, 13:52

karola ops pisze:
wczoraj, 13:40
a czy występujecie do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego?
nic takiego nie robiono, mnie uczono tak więc robię tak, a widzę że od dawna tak jest robione
Wik7.
Stażysta

Napisano: wczoraj, 14:38

CZYLI CO KOMORNIK SAMM UMARZA POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE ????
karola ops
Starszy referent

Napisano: wczoraj, 14:55

Niedawno miałam taki przypadek. Nieoficjalnie dowiedziałam się o śmierci dłużnika, nie był z mojej gminy. Nic z tym nie robiłam czekałam aż komornik przyśle postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego. W miedzy czasie była u mnie była żona dłużnika poinformowała o śmierci, powiedziałam jej żeby zadzwoniła do komornika i tak zrobiła. Za dwa tygodnie komornik przysłał postanowienie o zakończeniu postępowania egzekucyjnego z uwagi na śmierć dłużnika. Dopiero wtedy zawiadomiłam osoby uprawnione o wszczęciu postepowania w sprawie uchylenia decyzji potem uchyliłam decyzję przyznającą świadczenia z FA, następnie wygasiłam należności dłużnika wraz z odsetkami i napisałam pismo do księgowej w sprawie przypisy odsetek oczywiście wszystko zgodnie z terminami. Mnie tak uczono i tak zrobiłam.
ania01
Praktykant
Od: 19 wrz 2024, 14:52
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: wczoraj, 15:18

ania01 pisze:
wczoraj, 14:55
Niedawno miałam taki przypadek. Nieoficjalnie dowiedziałam się o śmierci dłużnika, nie był z mojej gminy. Nic z tym nie robiłam czekałam aż komornik przyśle postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego. W miedzy czasie była u mnie była żona dłużnika poinformowała o śmierci, powiedziałam jej żeby zadzwoniła do komornika i tak zrobiła. Za dwa tygodnie komornik przysłał postanowienie o zakończeniu postępowania egzekucyjnego z uwagi na śmierć dłużnika. Dopiero wtedy zawiadomiłam osoby uprawnione o wszczęciu postepowania w sprawie uchylenia decyzji potem uchyliłam decyzję przyznającą świadczenia z FA, następnie wygasiłam należności dłużnika wraz z odsetkami i napisałam pismo do księgowej w sprawie przypisy odsetek oczywiście wszystko zgodnie z terminami. Mnie tak uczono i tak zrobiłam.
No to nam komornik wysyłał to po moim piśmie, być może u nas jest taka kolejność bo zazwyczaj pierwsi byliśmy informowani.
Wik7.
Stażysta

Napisano: dzisiaj, 10:03

Witam, ja robię tak jak ania01
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU