W Wielkopolsce dostaliśmy maile z informacją, że we wrześniu z kwoty na koszty obsługi potrącą nam kwotę przekazaną w lutym na wdrożenie. A jeśli jakiś ośrodek nie może sobie na to pozwolić ma się kontaktować indywidualnie w sprawie ustalenia rat. Będzie też zmniejszenie planów. Moje pytanie brzmi jak to będziecie rozwiązywać? Bo jeśli zmniejszą nam o dotację na wdrożenie kwotę na koszty obsługi przypadające za okres od kwietnia do grudnia to nie zachowamy udziału procentowego, czyli tych 2% w stosunku do planu na wypłacanie świadczeń.
Myślę, że jak dostaniemy pismo od Wojewody o zmniejszeniu planu należy wtedy na nowo wyliczyć 2%. Wtedy zmniejsza nam się plan na par.3110 i na paragrafach dot.kosztów obsługi. Ale zachowany procentową relację.
Ok, ale tak nie może być bo pieniądze na wdrożenie wydaliśmy w kwocie jaką nam przyznali. A przy nowym wyliczeniu zgodnie z proporcją wyjdzie na to, że zdejmiemy z świadczeń, a z obsługi tylko trochę
Ok, ale jeśli zdejmiemy wszystko z 2% to nie zachowamy proporcji. Co w takiej sytuacji robić? Płace mam już zaplanowane do końca roku, a par.4300 czy 4210 wykorzystane prawie w 100%. Z czego mam zdjąć? Z płac? po kiego grzyba dawali a teraz zabierają...