potrącanie z biezących - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 02 lut 2010, 12:43

kobieta ma do zwrotu 5 tys., chcemy ppotracac z bieżąco wypłacanych świdczeń, ona złożyła tez o to prosbę. ale potracając do konca okresu zasilkowego spłacone zostanie 2,4 tys. co z resztą? mam napisac jej teraz te resztę tj. 2,6 tys. ma wpłacić, czy napisać ze jesli wydana zostanie kolejna dec. na okres zasiłkowy 2010/2011 będą dalej dokonywane potracenia?

~kalina

Napisano: 06 lut 2010, 18:02

ja bym zrobiła jej wezwanie do spłaty pozostałej części NN bo skąd można mieć pewność że złoży wniosek na kolejny okres
~paula

Napisano: 09 lut 2010, 12:56

nic nie rób, tylko potrącaj, jak się skończy okres zasiłkowy i nie będzie z czego to powiadomisz ją ile spłaciła i ile pozostało do spłaty
~xxx

Napisano: 28 kwie 2010, 15:12

a jeżeli osoba ma do zwrotu termin minął nie wyraźiła zgody o potrącanie z biązących a ma do wypłaty dosyć sporo co wtedy tytuł wykonawczy i czy na wszystko musi być zgoda takiej osoby
~ewa

Napisano: 30 kwie 2010, 15:00

Na potrącanie z bierzących strona wcale nie musi wyrażac zgody.
Prawo do takiego działania daje nam zapis w art.30 ustawy \" Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych\".
~Ja;)

Napisano: 05 maja 2010, 11:39

właśnie, na razie potrącaj, co będzie po zakończeniu okresu zasiłkowego to się okaże, albo potrącasz w kolejnym okresie albo jak xxx
~:)

Napisano: 06 maja 2010, 15:44

ja bym napisała decyzję , że potrącam z bieżących świadczeń, rozpisałabym \"raty\" z terminem spłaty i ostatnią ratą było by 2,6 z terminem np do 30-11-2010 r. lub bezpieczniej 31-12-2010 r. ( bo a nóż złoży wniosek w październiku i wypłata w nowym okresie będzie w grudniu :) A w listopadzie jak się okaże , że świadczenia na nowy okres jej się należą, to zawsze można zmienić naszą decyzję w taki sposób , że ...... i rozpisać potrącanie z bieżących świadczeń znów. A jak nie będą jej się świadczenia należały to przynajmniej ma trochę czasu na skombinowanie kwoty 2,6 tys i oczywiście kilkudziesięciu / kilkuset złotych odsetek :)
asik66
Praktykant
Od: 20 cze 2005, 18:54
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2010, 14:28

witam, wszystkich proszę o wzór na zawieszenie postępowania
~dziunia

Napisano: 02 cze 2010, 16:55

Proszę,doradźcie - na jaki art. i jakiej ustawy powołać się przy żądaniu zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego przekazanego na konto wnioskodawczyni z winy organu w podwójnej wysokości .Decyzja przyznająca była prawidłowa a wypłata zawyżona i to przez kilka miesięcy.
~Basia

Napisano: 25 lis 2010, 16:00

Kobieta pobrała nenależnie zasiłek pielegnacyjny za 2005 rok wydana była decyzja o nienależnie pobranych, jednak nie spłaciła.Wysłaliśmy tytuł wykonawczy do Urzędu Skarbowego. US ściągnął znikomą kwotę. W chwili obecnej Pani uprawniona jest do pobierania świadczeń rodzinnych w tym do zasiłku pielęgnacyjnego. Moje pytanie jest następujące: Czy możemy potrącić z bieżących wypłat nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny wraz z odsetkami, jeżeli trwa egzekucja w Urzędzie Skarbowym, i czy tylko z zasiłku pielegnacyjnego czy z całości świadczeń rodzinnych?
~gosia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x