potrącenia
potrącenia
czy moge potrącić odsetki z tyt. nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych z bieżącej wypłaty świadczeń rodzinnych?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: potrącenia
ja potrącam ale zawsze biorę od strony zgodę na potrącanie odsetek
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
też nie biorę żadnej zgody.
Odsetki są ustawowe, stanowią należność uboczną i każdą wpłatę należy zaliczać proporcjonalnie na nalezność główną i odsetki.
W przeciwnym razie, zakładając ze zgoda strony jest niezbędna, doszlibyśmy do absurdalnej i niedopuszczalnej sytuacji, że gdy strona takiej zgody nie wyrazi, to po spłacie należności głównej pozostaną do spłaty same odsetki.
Gwarantuję od razu, że każdy Naczelnik US, który dostanie TW opiewający wyłącznie na odsetki, zaraz z dziką rozkoszą Wam go zwróci.
Odsetki są ustawowe, stanowią należność uboczną i każdą wpłatę należy zaliczać proporcjonalnie na nalezność główną i odsetki.
W przeciwnym razie, zakładając ze zgoda strony jest niezbędna, doszlibyśmy do absurdalnej i niedopuszczalnej sytuacji, że gdy strona takiej zgody nie wyrazi, to po spłacie należności głównej pozostaną do spłaty same odsetki.
Gwarantuję od razu, że każdy Naczelnik US, który dostanie TW opiewający wyłącznie na odsetki, zaraz z dziką rozkoszą Wam go zwróci.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
My nie potrącamy odsetek z wypłacanych świadczeń. Osoba sama je musi wpłacić
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W takim razie moje pytanie brzmi, co robicie, kiedy strona nie wpłaca odsetek?Ilona* pisze:My nie potrącamy odsetek z wypłacanych świadczeń. Osoba sama je musi wpłacić
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No właśnie już kiedyś też zadawałem pytanie co w sytuacji gdy strona nie zgodzi się na potrącanie odsetek. W jaki sposób później dochodzić ich zwrotu? No przecież się nie da prawnie tego zrobić - takie rozwiązanie skutkowało by tym, że nikt kto nie chce nie musi płacić odsetek. Absurd? No absurd.Kronos pisze:W przeciwnym razie, zakładając ze zgoda strony jest niezbędna, doszlibyśmy do absurdalnej i niedopuszczalnej sytuacji, że gdy strona takiej zgody nie wyrazi, to po spłacie należności głównej pozostaną do spłaty same odsetki.
A wrzuć podstawę prawną, z jakiego przepisu ta zgoda strony wynika?Aga ooo pisze:na odsetki potrzebna jest zgoda zeby je potrącić
Walka z wiatrakami since 1998.
A jak potrącacie z bieżących te odsetki to potem księgowa nie ma z tym problemu? bo moja mówi że nie mogę tak zrobić bo jak ona ma to później przekazać na budżet.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Może my mamy lepszą księgową? A tak na poważnie przecież to się wszystko zwraca razem. Nie wiem naprawdę jaka jest różnica w przekazaniu kwoty wpłaconej w kasie, a kwoty potrąconej z wypłaty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Oprócz potrącenia - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
komornik a świadczenia
umorzenie zaliczki alimentacyjnej kto stroną?
czy dobrze rozumiem
co się dzieje z tym forum?
CAS problem
Jaka decyzja?
umowy w 2012 - jak rozliczyć
jak porównać zgodnośc ZC z sprawozdaniem
pracownik oddelegowany
STRONA CHCE WYCOFAĆ WNIOSEK - MOŻE ???
Sprawozdania CAS
stypendia bez podatku cyz liczycie uzysk?
Umowa dzierżawy a utracony
prosze wrzuccie link projektu
łódzkie- informacja kwartalna
PRZENIESIONO TEMAT GDZIE INDZIEJ ? MODERATOR ? ?