potrącenia

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
zuza12

potrącenia

Post autor: zuza12 »

czy moge potrącić odsetki z tyt. nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych z bieżącej wypłaty świadczeń rodzinnych?
wiola29
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: potrącenia

Post autor: wiola29 »

ja potrącam ale zawsze biorę od strony zgodę na potrącanie odsetek
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Ja potrącam i nigdy nie biorę zgody od strony.
Walka z wiatrakami since 1998.
Aga ooo

Post autor: Aga ooo »

na odsetki potrzebna jest zgoda zeby je potrącić
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

też nie biorę żadnej zgody.
Odsetki są ustawowe, stanowią należność uboczną i każdą wpłatę należy zaliczać proporcjonalnie na nalezność główną i odsetki.
W przeciwnym razie, zakładając ze zgoda strony jest niezbędna, doszlibyśmy do absurdalnej i niedopuszczalnej sytuacji, że gdy strona takiej zgody nie wyrazi, to po spłacie należności głównej pozostaną do spłaty same odsetki.
Gwarantuję od razu, że każdy Naczelnik US, który dostanie TW opiewający wyłącznie na odsetki, zaraz z dziką rozkoszą Wam go zwróci.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Ilona*

Post autor: Ilona* »

My nie potrącamy odsetek z wypłacanych świadczeń. Osoba sama je musi wpłacić
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Ilona* pisze:My nie potrącamy odsetek z wypłacanych świadczeń. Osoba sama je musi wpłacić
W takim razie moje pytanie brzmi, co robicie, kiedy strona nie wpłaca odsetek?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Kronos pisze:W przeciwnym razie, zakładając ze zgoda strony jest niezbędna, doszlibyśmy do absurdalnej i niedopuszczalnej sytuacji, że gdy strona takiej zgody nie wyrazi, to po spłacie należności głównej pozostaną do spłaty same odsetki.
No właśnie już kiedyś też zadawałem pytanie co w sytuacji gdy strona nie zgodzi się na potrącanie odsetek. W jaki sposób później dochodzić ich zwrotu? No przecież się nie da prawnie tego zrobić - takie rozwiązanie skutkowało by tym, że nikt kto nie chce nie musi płacić odsetek. Absurd? No absurd.
Aga ooo pisze:na odsetki potrzebna jest zgoda zeby je potrącić
A wrzuć podstawę prawną, z jakiego przepisu ta zgoda strony wynika?
~~becia

Post autor: ~~becia »

A jak potrącacie z bieżących te odsetki to potem księgowa nie ma z tym problemu? bo moja mówi że nie mogę tak zrobić bo jak ona ma to później przekazać na budżet.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Może my mamy lepszą księgową? A tak na poważnie przecież to się wszystko zwraca razem. Nie wiem naprawdę jaka jest różnica w przekazaniu kwoty wpłaconej w kasie, a kwoty potrąconej z wypłaty.
ODPOWIEDZ