Jaka decyzja?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Anne

Jaka decyzja?

Post autor: Anne »

rodzina ma przyznane świadczenie rodzinne do dnia dzisiejszego pobiera rodzinne. W okresie od listopad 2012r. do styczeń 2014 r nienależnie pobierane bo w tym czasie przekroczył dochód o czym teraz się dowiedziałam. Jak to powinno wyglądać?
wiola29
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Jaka decyzja?

Post autor: wiola29 »

to zależy czy osoba w momencie wydawania decyzji już nie miała prawa do zasiłku, jeśli tak to musisz zrobić wznowienie postępowania
Anne

wrzesień podjęła pracę, za październik dochód ( który dostarczyła dopiero teraz ) i od listopada nie powinna mieć przyznane ale pracowała tylko do stycznia a więc od lutego 2014 nadal posiada prawo
Anne

zrobiłam wszczęcie postępowania i teraz się zastanawiam czy zrobić decyzję żądającą zwrotu i w uzasadnienie dlaczego i tyle czy ktoś ma jakiś inny pomysł?
wiola29
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

jeśli podjęła pracę we wrześniu 2012 to ustalając jej prawo do świadczeń od listopada 2012 powinna ci ten dochód przedstawić jeśli tego nie zrobiła to teraz powinnaś zrobić postanowienie o wznowieniu postępowania art. 145 § 1 pkt 5 kpa, potem wydać decyzję na podst. art. 151 § 1 pkt 2 kpa, dopiero wtedy zawiadomienie o wszczęciu w sprawie zwrotu i decyzja o zwrocie

jeśli chodzi o ten okres to przecież powinnaś mieć zaświadczenie z US albo oświadczenie o dochodach za rok 2012
Anne

pomyłka chodzi o listopad 2013r. :oops:
wiola29
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

tak czy inaczej wg. mnie wznowienie, od listopada 2013 do stycznia 2014 odmowa, od lutego przyznanie
a potem postępowanie w sprawie NP
Anne

ok zobaczę jak to mi wyjdzie i dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ