Jaka decyzja?
Jaka decyzja?
rodzina ma przyznane świadczenie rodzinne do dnia dzisiejszego pobiera rodzinne. W okresie od listopad 2012r. do styczeń 2014 r nienależnie pobierane bo w tym czasie przekroczył dochód o czym teraz się dowiedziałam. Jak to powinno wyglądać?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Jaka decyzja?
to zależy czy osoba w momencie wydawania decyzji już nie miała prawa do zasiłku, jeśli tak to musisz zrobić wznowienie postępowania
wrzesień podjęła pracę, za październik dochód ( który dostarczyła dopiero teraz ) i od listopada nie powinna mieć przyznane ale pracowała tylko do stycznia a więc od lutego 2014 nadal posiada prawo
zrobiłam wszczęcie postępowania i teraz się zastanawiam czy zrobić decyzję żądającą zwrotu i w uzasadnienie dlaczego i tyle czy ktoś ma jakiś inny pomysł?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jeśli podjęła pracę we wrześniu 2012 to ustalając jej prawo do świadczeń od listopada 2012 powinna ci ten dochód przedstawić jeśli tego nie zrobiła to teraz powinnaś zrobić postanowienie o wznowieniu postępowania art. 145 § 1 pkt 5 kpa, potem wydać decyzję na podst. art. 151 § 1 pkt 2 kpa, dopiero wtedy zawiadomienie o wszczęciu w sprawie zwrotu i decyzja o zwrocie
jeśli chodzi o ten okres to przecież powinnaś mieć zaświadczenie z US albo oświadczenie o dochodach za rok 2012
jeśli chodzi o ten okres to przecież powinnaś mieć zaświadczenie z US albo oświadczenie o dochodach za rok 2012
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak czy inaczej wg. mnie wznowienie, od listopada 2013 do stycznia 2014 odmowa, od lutego przyznanie
a potem postępowanie w sprawie NP
a potem postępowanie w sprawie NP
Oprócz Jaka decyzja? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
porównanie zbiorów ze Śr
rodzina zastępcza
co zrobic
komornik a świadczenia
umorzenie zaliczki alimentacyjnej kto stroną?
czy dobrze rozumiem
co się dzieje z tym forum?
CAS problem
umowy w 2012 - jak rozliczyć
jak porównać zgodnośc ZC z sprawozdaniem
potrącenia
pracownik oddelegowany
STRONA CHCE WYCOFAĆ WNIOSEK - MOŻE ???
Sprawozdania CAS
stypendia bez podatku cyz liczycie uzysk?
Umowa dzierżawy a utracony