UW wydał dec. o zwrocie SW. Napisałam do ZUS zgodnie z ich wytycznymi z prośbą o potrącanie z 500+. ZUS teraz będzie przekazywał pieniądze z 500+ do nas. Jak to rozliczyć?
- w pierwszej kolejności wszystko na odsetki?
- czy proporcjonalnie (zwrot automatem) trochę odsetek trochę należności głównej?
- czy jeszcze inaczej?
Proszę napiszcie jak rozliczacie?
potrącenia ZUS
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
potrącenia ZUS

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: potrącenia ZUS
My mieliśmy w 2017 r. wytyczne w tej sprawie i ja nie rozliczam pieniędzy UW bo jestem tylko pośrednikiem i to jest ich obowiązek. Piszę do UW informację, że w dniu ZUS przekazał kwotę ... tytułem potrącenia NP Pani ... Kasa zostanie przekazana do Państwa UW do dnia ... i powołując się na pismo mojego Wojewody cytuję „W związku z powyższym stosownie do zapisów art.62 § 4 ustawy Ordynacja podatkowa wierzyciel – Wojewoda ..... wydaje kierowane do dłużnika postanowienie w sprawie zaliczenia na poczet należności głównej oraz odsetek, które Państwo otrzymują do wiadomości. Przedmiotowe postanowienia będą również wydawane w przypadku dokonywania przez Państwa potrąceń.”. Po tygodniu dostaję pismo od Wojewody, że przekazana kwota została zaliczona w kwocie ... na należność główną a kwotę ... na odsetki. Dopiero po piśmie księgowa sobie to rozlicza.
Na marginesie UW jak i My zawsze rozliczamy proporcjonalnie na należność główną i odsetki.
Na marginesie UW jak i My zawsze rozliczamy proporcjonalnie na należność główną i odsetki.
Oprócz potrącenia ZUS - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
św. piel wypłata z wyrównaniem a odwołanie
koordynacja Wielka Brytania
Kancelaria, wniosek bez dokumentów.
składki KRUS na ubezpieczenia społeczne
40zł zakwaterowanie i wyżywienie
ŚP dla UKR a ubezpieczenie zdrowotne
Nienależnie pobrane świadczenia - decyzje COVID-19
Renta rodzinna i socjalna - w zbiegu
Czyste powietrze - wgląd w akta i kopie z nich
nowa decyzja
przedłużenie art. 15h