Nienależnie pobrane świadczenia z FA wydane zostały decyzją innej gminy, obecnie my wypłacamy FA . Otrzymaliśmy informację o potrąceniu wierzycielce kwoty... na podstawie art. 23 ust.5 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów .. z bieżąco wypłacanych świadczeń z FA. Proszę o wypowiedzenie się kogoś na ten temat. Dziękuję .
no właśnie ten temat zaczęłam w działe ŚR, bo tez mam z tym problem. Na szkoleniu z Panią Maziarz była dyskusja na ten temat, bo zgodnie z ustawą nie ma żadnych przeszkód, aby inna gmina pobierała (w ustawie napisali pobiera się z bieżących świadczeń i nie jest wskazane która gmina), ale sprawa sypie się księgowo (dotacja, zwrot i sprawozdanie).
My zawsze wystawialiśmy tytuł, a inna gmina spokojnie płaciła świadczenia, ale na forum dostałam odpowiedź, że są takie praktyki, że inna gmina pobiera z bieżących, oddaje tę kasę do budżetu państwa, a do gminy która wydała decyzję SNP wysyła tylko informację ile pobrano i kiedy. I w sumie super, wreszcie się spłacają, bo tytuły są bezskuteczne
może jeszcze ktoś się wypowie, wg mnie to postępowanie prowadzi całościowo gmina która wydała decyzję o zwrocie tj upomnienie i w dalszej kolejności kieruje tytuł wykonawczy do komornika urzędu skarbowego.
jeżeli gmina która wydała decyzję do zwrotu, nie wie czy strona ma gdziekolwiek świadczenia to oczywiście, że tak, ale jeśli wiemy ze sa bieżące świadczenia w innej gminie to nie ma podstaw aby je wypłacać skoro jest prawomocna decyzja zwrotowa. Chodzi o ściągalność do budżetu państwa, a tytuły sa bezskuteczne.
Obawiam się, że nie ma podstaw, żeby odmówić innej gminie pobieranie z bieżących... ale też jestem ciekawa jak to robią inni.....
to mam pytanie : na jakiej podstawie księgowość ma przyjąć zwrot i ośrodek ponosić koszty przelewu i jak wyliczyć mamy odsetki. Przecież ona nie jest naszym dłużnikiem . Uregulowania dotyczą tylko przekazywanie 20% dla innej gminy/OWD/