potrącenie z FA nienależnie pobranego świadczenia - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 mar 2015, 13:54

Nienależnie pobrane świadczenia z FA wydane zostały decyzją innej gminy, obecnie my wypłacamy FA . Otrzymaliśmy informację o potrąceniu wierzycielce kwoty... na podstawie art. 23 ust.5 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów .. z bieżąco wypłacanych świadczeń z FA. Proszę o wypowiedzenie się kogoś na ten temat. Dziękuję .
anka 5

Napisano: 17 mar 2015, 14:12

no właśnie ten temat zaczęłam w działe ŚR, bo tez mam z tym problem. Na szkoleniu z Panią Maziarz była dyskusja na ten temat, bo zgodnie z ustawą nie ma żadnych przeszkód, aby inna gmina pobierała (w ustawie napisali pobiera się z bieżących świadczeń i nie jest wskazane która gmina), ale sprawa sypie się księgowo (dotacja, zwrot i sprawozdanie).
My zawsze wystawialiśmy tytuł, a inna gmina spokojnie płaciła świadczenia, ale na forum dostałam odpowiedź, że są takie praktyki, że inna gmina pobiera z bieżących, oddaje tę kasę do budżetu państwa, a do gminy która wydała decyzję SNP wysyła tylko informację ile pobrano i kiedy. I w sumie super, wreszcie się spłacają, bo tytuły są bezskuteczne
wiki8

Napisano: 17 mar 2015, 15:07

może jeszcze ktoś się wypowie, wg mnie to postępowanie prowadzi całościowo gmina która wydała decyzję o zwrocie tj upomnienie i w dalszej kolejności kieruje tytuł wykonawczy do komornika urzędu skarbowego.
anka 5

Napisano: 17 mar 2015, 15:14

jeżeli gmina która wydała decyzję do zwrotu, nie wie czy strona ma gdziekolwiek świadczenia to oczywiście, że tak, ale jeśli wiemy ze sa bieżące świadczenia w innej gminie to nie ma podstaw aby je wypłacać skoro jest prawomocna decyzja zwrotowa. Chodzi o ściągalność do budżetu państwa, a tytuły sa bezskuteczne.
Obawiam się, że nie ma podstaw, żeby odmówić innej gminie pobieranie z bieżących... ale też jestem ciekawa jak to robią inni.....
wiki8

Napisano: 17 mar 2015, 15:29

to mam pytanie : na jakiej podstawie księgowość ma przyjąć zwrot i ośrodek ponosić koszty przelewu i jak wyliczyć mamy odsetki. Przecież ona nie jest naszym dłużnikiem . Uregulowania dotyczą tylko przekazywanie 20% dla innej gminy/OWD/
anka 5

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x