SKO - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 mar 2015, 14:09

Witam mam problem, SKO uchyliło moją decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia. Decyzja dotyczyła odmowy umorzenia dłużnikowi należności z tytułu wypłacanego Fa. Ja nadal chcę odmówić, ale nie wiem co teraz mam dalej zrobić jaki materiał dowodowy zebrać na podstawie jakich artykułów prawnych. Dłużnik nie jest z naszej gminy. Ma znaczny stopień niepełnosprawności i problemy ze zdrowiem. Może ktoś mi pomoże ( oczywiście mam informację z gminy dłużnika o jego stanie zdrowia itp. ). SKO kazało mi dogłębnie przeanalizować zebrany materiał, i zaproponować w jaki sposób dłużnik ma się wywiązywać z płacenia alimentów?
julianek

Napisano: 17 mar 2015, 14:18

Nie jesteśmy mądrzejsi od sądu. Sąd zasądził alimenty uznał ze dłużnik jest zdolny do ich płacenia, a my nie mamy prawa kwestionować wyroków sądu. Jedyne rozwiązanie dla dłużnika w tej sytuacji: wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacji.
a orzeczenie o znacznym ma na stałe? jesli nie to kolejny argument - moze wyzdrowieć i byc zdolnym do podjecia pracy
wiki8

Napisano: 17 mar 2015, 14:25

orzeczenie ma na stałe, i właśnie tu jest problem
julianek

Napisano: 17 mar 2015, 14:32

a kiedy było wydane orzeczenie, a kiedy wyrok zasądzający alimenty?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 14:38

to w te pędy do sądu niech pisze o zniesienie obowiązku alimentacji! My musimy chronić budżet państwa!! Poza tym osoba ze stopniem znacznym może pracować np. w ZPCHR, w innych firmach jest też dofinansowanie do tzw. I grupy i to większe niż do pozostałych!

i można napisać:
"Przy rozpatrywaniu wniosku wzięto pod uwagę przede wszystkim interes publiczny, czyli konieczność respektowania wartości wspólnych całego społeczeństwa. Kwoty należności z tytułu zwrotu świadczeń z funduszu alimentacyjnego nie są dochodem wyłącznie budżetu gminy, ale głównie dochodem budżetu państwa. W momencie umorzenia pozbawia się wpływów zarówno budżet państwa, jak i gminy, jednocześnie umorzenie tych należności byłoby nieuzasadnionym przerzuceniem na wszystkich podatników obowiązku utrzymania dziecka dłużnika. Takie działanie byłoby niezgodne z ustawą z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, która opiera się na założeniu, że wspieranie osób znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej z powodu niemożności wyegzekwowania alimentów należy łączyć z działaniami zmierzającymi do zwiększenia odpowiedzialności osób zobowiązanych do alimentacji"
wiki8

Napisano: 17 mar 2015, 14:40

wiki dobry ten tekst
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 14:49

Orzeczenie ma od 2010r, a alimenty od 2008. Nigdy nic nie wpłacał
julianek

Napisano: 17 mar 2015, 15:21

czyli jak zasądzono mu alimenty nie był osobą niepełnosprawną a jak nic nigdy nie wpłacał więc sorry ale z jakiej racji masz mu umorzyć, zrobił dziecko to niech płaci, niech by myślał wcześniej za nim je spłodził, mógł się zabezpieczać, jak mu się chciało, wrrrrrrr
anetag
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x