potrzebuje pomocy w wyliczeniu składek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 9:51

Zus wyliczył na dzień 31.05.2014 r. okresy podlegania okresom składkowym do 31.05.2005 r.
okres składkowy: 15 lat, 4 miesiące i 2 dni
okres nieskładkowy: 10 lat, 9 m i 21 dni

od dnia 01.06.2005 r. Pani była na krusie do 28.12.2012 r.

ja wyliczyć okres podlegania ubezpieczeniu ? osoba ma 56 lat
znaczka

Napisano: 29 kwie 2015, 9:54

u mnie zus fajnie pisze do kiedy należy opłacać składkę
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 10:00

u mnie też ale jak wprowadzam wyliczenia do kompa to mi przelicz o rok więcej, ponadto Zus nie zliczył Pani 6 lat w Krus.
znaczka

Napisano: 29 kwie 2015, 10:07

no bo zus i krus się nie łaczy chyba
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 10:13

okresy łączą się ale tylko w ZUSie, ZUS zalicza lata w KRUSie. ale KRUS ZUSu już nie dolicza
znaczka

Napisano: 29 kwie 2015, 10:18

to nie tak znaczka, ZUS tez nie zalicza KRUS tak sobie i ty nie mozesz doliczac KRUS do ZUS :) dopoki nie ma wieku emerytalnego nic sie laczy:) wiec jesli przyznamy sp szo czy zdo i nie ma wymaganego okresu w zus to my musimy oplacac skladke mimo ze gdyby doliczyc KRUS to by bylo dosc lat:) dopiero jak juz bedzie sie starac w ZUS o emeryture i nie bedzie miala wystarczajacej ilosci lat - wtedy ZUS uwzgledni jej okresy pracy w gospodarstwie rolnym...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 10:20

kb pisze:to nie tak znaczka, ZUS tez nie zalicza KRUS tak sobie i ty nie mozesz doliczac KRUS do ZUS :) dopoki nie ma wieku emerytalnego nic sie laczy:) wiec jesli przyznamy sp szo czy zdo i nie ma wymaganego okresu w zus to my musimy oplacac skladke mimo ze gdyby doliczyc KRUS to by bylo dosc lat:) dopiero jak juz bedzie sie starac w ZUS o emeryture i nie bedzie miala wystarczajacej ilosci lat - wtedy ZUS uwzgledni jej okresy pracy w gospodarstwie rolnym...
o .. muszę się tego nauczyć :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 10:52

hehe ewalu, moze lepiej poszperaj w przepisach, bo ja o tym czytalam juz dawno a juz troche stara jestem i duzo zapominam:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 11:27

:D wiem, że płacimy zus bez względu na to ile ma lat w krusie ... na razie wystarczy mi ta informacja :) ...
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 11:40

który art. mówi, że musimy wyrównać składki wstecz ?
znaczka

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x