Powołanie na 12 KPA - ZUS składki zdr.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
- Kontakt:
Powołanie na 12 KPA - ZUS składki zdr.
Ministerstwo Klimatu i środowiska wysłało pisemko z linkiem do dokładnej instrukcji pozyskania danych z ZUS.
https://www.gov.pl/web/klimat/instrukcj ... oslonowego
W tejże instrukcji takie zdanie w pkt. 2:
"2. Kluczowe zasady, jakimi organ realizujący powinien się kierować przy obsłudze spraw dotyczących dodatku osłonowego
Organ realizujący zadanie wypłaty dodatku osłonowego powinien kierować się zasadami wynikającymi z art. 12 KPA i odstąpić od indywidualnego pozyskiwania danych z ZUS, zarówno w zakresie wysokości dodatkowego rocznego świadczenia netto, jak również wysokości składki zdrowotnej członka gospodarstwa domowego, jeśli bez odliczania tych danych strona spełnia kryterium dochodowe do przyznania dodatku osłonowego w pełnej kwocie.
Należy taką zasadę przyjąć w przypadkach, gdy dochody są bardzo niskie i ustalenie czy to kwoty otrzymanego dodatkowego rocznego świadczenia czy też wysokości składek zdrowotnych nie będzie miało żadnego wpływu na prawo do dodatku osłonowego."
Co wy o tym sądzicie, bardzo by to ułatwiło pracę, ale przecież w ustawia o dodatkach osłonowych nie podlega pod KPA? Nawet na szkoleniu na konsultacjach pytałam o to Mazurkiewicza (14.02) i powiedział, że muszą być te cholerne składki, ale może coś się zmieniło?
https://www.gov.pl/web/klimat/instrukcj ... oslonowego
W tejże instrukcji takie zdanie w pkt. 2:
"2. Kluczowe zasady, jakimi organ realizujący powinien się kierować przy obsłudze spraw dotyczących dodatku osłonowego
Organ realizujący zadanie wypłaty dodatku osłonowego powinien kierować się zasadami wynikającymi z art. 12 KPA i odstąpić od indywidualnego pozyskiwania danych z ZUS, zarówno w zakresie wysokości dodatkowego rocznego świadczenia netto, jak również wysokości składki zdrowotnej członka gospodarstwa domowego, jeśli bez odliczania tych danych strona spełnia kryterium dochodowe do przyznania dodatku osłonowego w pełnej kwocie.
Należy taką zasadę przyjąć w przypadkach, gdy dochody są bardzo niskie i ustalenie czy to kwoty otrzymanego dodatkowego rocznego świadczenia czy też wysokości składek zdrowotnych nie będzie miało żadnego wpływu na prawo do dodatku osłonowego."
Co wy o tym sądzicie, bardzo by to ułatwiło pracę, ale przecież w ustawia o dodatkach osłonowych nie podlega pod KPA? Nawet na szkoleniu na konsultacjach pytałam o to Mazurkiewicza (14.02) i powiedział, że muszą być te cholerne składki, ale może coś się zmieniło?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Powołanie na 12 KPA - ZUS składki zdr.
my to stosujemy od wielu lat przy ZR i wcześniej SW, żadna sensacja 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DSRiA
- Kontakt:
tak to duze ułatwienie, ale dopiero co nie mozna stosowac kpa przy przyznaniu :)teraz to w ogole lawina ułatwien zaraz będzie, bo zbliza sie termin wypłaty a wszyscy sa daleko w tyle..
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
my też stosujemy art. 12 KPA
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
- Kontakt:
Po tym piśmie z Ministerstwa też zastanowimy się czy nie zacząć tego stosować
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
I tu jestem zszokowana Tom, tym co piszesz

W innych postach powołujesz się sztywno na przepisy prawa (ganiąc jednocześnie wszelkie komunikaty typu "odliczanie 13-tek").
Piszesz, że od lat stosujecie przy ŚR i wcześniej przy SW zasadę nie odliczania składki zdrowotnej, jeżeli się ktoś kwalifikuje dochodowo - dobrze zrozumiałam???? bo normalnie

Ten przepis jest jasny i oczywisty "dochód - oznacza to przychody podlegające opodatkowaniu..... pomniejszone należny o podatek..., składki na ubezpieczenie społeczne ..., oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne".
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Rodzinne i wcześniej SW (z kryterium) nie jest świadczeniem jednorazowym, zatem źle wyliczony dochód na w momencie wydawania decyzji, może mieć już swoje konsekwencje w przypadku uzysku, który może mieć miejsce przez cały rok.
Tom, powiedź ze odliczacie składki zdrowotne w przypadku zas. rodzinnych bo tracę wiarę w Ciebie.
Chyba, że teraz stosujesz
PROPAGANDĘ (dość modne słowo ostatnio
)
Tom, powiedź ze odliczacie składki zdrowotne w przypadku zas. rodzinnych bo tracę wiarę w Ciebie.
Chyba, że teraz stosujesz

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
w przypadku uzysku składki uzupełniamy jak robimy ten uzysk i wszystko jest policzone jak należy
i mimo wszystko w przypadku ZR/SW odpuszczania składek nie było za wiele bo emerytów zdecydowanie mniej niż teraz przy DO
PS. to żebyś nie mogła spać to napiszę, że czasem nie odliczaliśmy niczego, braliśmy przychód bo i tak się łapali w kryterium... i jest to jak najbardziej zgodne z przepisami, szczególnie z kodeksowymi zasadami postępowania. Napisałbym co jeszcze robimy z SP ale tego to już mogłabyś nie zdzierżyć

i mimo wszystko w przypadku ZR/SW odpuszczania składek nie było za wiele bo emerytów zdecydowanie mniej niż teraz przy DO
PS. to żebyś nie mogła spać to napiszę, że czasem nie odliczaliśmy niczego, braliśmy przychód bo i tak się łapali w kryterium... i jest to jak najbardziej zgodne z przepisami, szczególnie z kodeksowymi zasadami postępowania. Napisałbym co jeszcze robimy z SP ale tego to już mogłabyś nie zdzierżyć

-
- Starszy referent
- Kontakt:
A może jednak napiszesz co robicie z SP....
Wzbudziłeś moją ciekawość
Przemyśl...... może dam radę....... może to udźwignę.......
No, ale wyliczaniem dochodu jestem dalej zdziwiona...

Wzbudziłeś moją ciekawość

Przemyśl...... może dam radę....... może to udźwignę.......
No, ale wyliczaniem dochodu jestem dalej zdziwiona...

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Oprócz Powołanie na 12 KPA - ZUS składki zdr. - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Zgłoszenie do ceeb
dwa źródła ciepła
wezwanie braki, wyjaśnienie we wniosku
Wycofanie wniosku
KRUS
ile mam czasu?
zmiana miejsca zamieszkania
brak dochodu?
Upoważnienie
szablon powiadomienia e-mail
pomocy złotówka czy dobrze wychodzi
Dochód