powrót pełnoletniego wychowanka do rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 sie 2023, 14:42

Dzień dobry,

chciałabym się Państwa poradzić jak od strony technicznej wygląda powrót pełnoletniego wychowanka do pieczy zastępczej (zgodnie z nowościami z nowelizacji)... czy ktoś już przeszedł taką procedurę? Rozumiem, że starosta i rodzina zastępcza (oczywiści może być to inna rodzina- ale ta sama forma pieczy?) muszą wyrazić zgodę...a co z postanowieniem sądu? Poprzednie jest wydane załóżmy na pogotowie rodzinne...a wychowanek je opuścił, jednak w pogotowiu nie ma już miejsca, a jest chętna jedna z rodzin zawodowych na przyjęcie takiego wychowanka....co wtedy? Tak sobie myślę, że przecież sąd osoby pełnoletniej nie umieści w rodzinie zastępczej...czyli działamy wyłącznie na zgodzie starosty, rodziny i woli wychowanka? Jak to Państwo rozumiecie? Bardzo proszę o podpowiedź.
magdalenapcpr89
Praktykant
Od: 08 lut 2023, 13:04
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 23 sie 2023, 13:34

Tak, ja miałam taki przypadek. RZ napisała wniosek do starosty o powrót, starosta wydał zgodę i przekazał ją również do wiadomości do MOPR. Następnie rz złożyła wniosek do MOPR, organ wydał decyzję. Pełnoletnia będzie w rz do 25 rż w związku z orzeczeniem o niepełnosprawności.

Jeśli inna rodzina zastępcza jest chętna przyjąć pełnoletniego to myślę, że można próbować. Wszystko zależy tak naprawdę od okoliczności, powrót do pieczy winien być mocno uzasadniony.
GosiaZ
Praktykant
Od: 02 lip 2021, 11:31
Zajmuję się: PZ

Napisano: 23 sie 2023, 13:34

Acha oczywiście do tego wniosku dołączona była zgoda rodziny zastępczej na powrót :)
GosiaZ
Praktykant

Napisano: 04 gru 2023, 11:21

GosiaZ pisze:
23 sie 2023, 13:34
Tak, ja miałam taki przypadek. RZ napisała wniosek do starosty o powrót, starosta wydał zgodę i przekazał ją również do wiadomości do MOPR.
Witam. Jeśli mógłbym spytać w jakiej formie wyrażona była owa zgoda starosta na powrót wychowanka do rodziny. Bo jak rozumiem nie ma podstawy prawnej do wydania decyzji administracyjnej w tej kwestii. Więc czy było to postanowienie na podstawie przepisów KPA czy zwyczajne pismo??
Dantioch
Praktykant
Od: 04 gru 2023, 11:16
Zajmuję się: DŚiPI

Napisano: 13 gru 2023, 8:42

Zwykłym pismem
GosiaZ
Praktykant

Napisano: 09 lut 2024, 11:34

A czy ten pełnoletni rozpoczął proces usamodzielniania? Czy jest to niezbędne?

GosiaZ pisze:
23 sie 2023, 13:34
Tak, ja miałam taki przypadek. RZ napisała wniosek do starosty o powrót, starosta wydał zgodę i przekazał ją również do wiadomości do MOPR. Następnie rz złożyła wniosek do MOPR, organ wydał decyzję. Pełnoletnia będzie w rz do 25 rż w związku z orzeczeniem o niepełnosprawności.

Jeśli inna rodzina zastępcza jest chętna przyjąć pełnoletniego to myślę, że można próbować. Wszystko zależy tak naprawdę od okoliczności, powrót do pieczy winien być mocno uzasadniony.
Dominikanna
Praktykant
Od: 16 cze 2023, 11:16
Zajmuję się: Pieczą zastępczą

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x