Pozew do sądu o ustalenie alimentów - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 09 wrz 2010, 15:23

nie wydajemy decyzji w sprawie niepokrywania kosztów pobytu w DPS osoby uprawnionej do alimentacji. wystarcz wniosek o odstąpienie od alimentacji zawarty w wywiadzie alimentacyjnym oraz opis sytuacji w wywiadzie osoby kierowanej do DPS.
~konserwa_xv

Napisano: 17 wrz 2010, 16:40

Proszę aa podaj mi art. naszej ustawy o kierowniku mogącym wystąpić o alimenty.
Napisałeś/aś \"Nie zgadzam się w bogdanem, przecież w ustawie jest zapisane że Kierownik ośrodka może wytaczać w imieniu podopiecznego pozew o alimenty\".
~AAA

Napisano: 21 wrz 2010, 22:02

art.110 ust.5, zawsze w oparciu o to występujemy o alimenty na rzecz klienta znajdującego się w niedostatku.
~aa

Napisano: 26 maja 2011, 14:50

art.110, ust. 5 ustawy o pomocy społecznej: \"Kierownik ośrodka pomocy społecznej może wytaczać na rzecz obywateli powództwa o roszczenia alimentacyjne...\"
~Aga

Napisano: 01 cze 2011, 0:23

Ale czy kierownik OPS może wystąpić w imieniu klienta o alimenty od dzieci lub wnukow bez jego wiedzy i zgody? Czy to prawda, że musi mieć notarialne pełnomocnictwo od zainteresowanego? Bardzo proszę o wyjaśnienie.
~oliwka

Napisano: 01 mar 2012, 16:40

Proszę o dalsze rady co do tego wątku
~ninka

Napisano: 02 mar 2012, 22:07

Ja wystąpiłam do sądu bez zgody klienta mieszkańca dps-u, sędzia upominała mnie,że taka zgoda powinna być.Więc jeżeli możesz to lepiej weź zgodę, zawsze to lepij gdy pozew kierownika pokrywa się ze zgodą podopiecznego.
~ala

Napisano: 14 mar 2012, 0:01

Ja występowałem o alimenty do Sądu na podstawie art. 105, sąd sprawę rozpatrzył, aczkolwiek uznał, że córka nie ma zdolności alimentacyjnej na rzecz matki. Niemniej jednak sama sprawa odbyła się, MOPS nasz był reprezentowany przez Kierownika.
~Grzesiek

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x