PPK
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
PPK
Witam. chciałam się upewnić czy dobrze myślę. 1 kwietnia podpisałam umowę o prowadzenie PPK. Pierwsze składki powinnam obliczyć (składki pracownika i pracodawcy) od wypłaty kwietniowej, przekazuje do 15 przyszłego miesiąca. Teraz chodzi mi o podatek, ja zawsze odprowadzałam podatek i ZUS w tym samym miesiącu,czy teraz przy PPK mam obowiązek odprowadzać podatek w następnym miesiącu.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Re: PPK
podatek od PPK naliczasz w miesiącu przekazania PPK, trzeba sprawdzić jak program naliczy podatek, bo jeśli płacisz PPK w maju to dopiero wtedy naliczasz podatek od składek na PPK i możesz go zapłacić w maju (jeśli chcesz szybciej) lub w czerwcu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
Program nalicza ppk przy kwietniowym wynagrodzeniu a wpłatę pracodawcy od razu wlicza do podstawy opodatkowania. Czy to jest prawidłowe? Wydaje mi się, że teraz musiałabym pomniejszyć podstawę o tę wpłatę a dopiero w maju doliczyć... Pytanie jak program się zachowa przy naliczaniu wynagrodzenia majowego
Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania

Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
Czy to jest pierwsza lista z PPK?Aisab48 pisze:Program nalicza ppk przy kwietniowym wynagrodzeniu a wpłatę pracodawcy od razu wlicza do podstawy opodatkowania. Czy to jest prawidłowe? Wydaje mi się, że teraz musiałabym pomniejszyć podstawę o tę wpłatę a dopiero w maju doliczyć... Pytanie jak program się zachowa przy naliczaniu wynagrodzenia majowego
najlepiej skontaktować się ze swoim opiekunem PPK w banku (jak możesz to napisz co Ci powiedział i jaki bank)Aisab48 pisze:Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
ja mam tak samo, pomniejszyłam teraz zaliczkę na podatek o kwotę podatku od składki pracodawcy, doliczę ją dopiero w wynagrodzeniu za maj jak opłacę składki w maju, wtedy też wykażę ją w RCA, PPK mamy w PKO, dzwoniłam już w tej sprawie do nich i tak mi powiedziano
Oprócz PPK - Księgowość przeczytaj również:
darowizna pieniężna
Data księgowania należności z tyt. zwrotu świadczenia nienależnie pobranego
Prawa autorskie
Dłużnik a nienależnie pobrane z FA
RACHUNKOWOŚĆ FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO 2021
POTRZEBUJE LINK DO SPRAWOZDAŃ RB-N I RB-Z
RB-ZN, RB-N, RB 27ZZ
odsetki na koncie
nadpłata składek zus
sprawozdania roczne a środki z c-19
Różnice groszowe - program Płatnik