PPK

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
joyd84
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

PPK

Post autor: joyd84 »

Witam. chciałam się upewnić czy dobrze myślę. 1 kwietnia podpisałam umowę o prowadzenie PPK. Pierwsze składki powinnam obliczyć (składki pracownika i pracodawcy) od wypłaty kwietniowej, przekazuje do 15 przyszłego miesiąca. Teraz chodzi mi o podatek, ja zawsze odprowadzałam podatek i ZUS w tym samym miesiącu,czy teraz przy PPK mam obowiązek odprowadzać podatek w następnym miesiącu.
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: PPK

Post autor: ops2020 »

podatek od PPK naliczasz w miesiącu przekazania PPK, trzeba sprawdzić jak program naliczy podatek, bo jeśli płacisz PPK w maju to dopiero wtedy naliczasz podatek od składek na PPK i możesz go zapłacić w maju (jeśli chcesz szybciej) lub w czerwcu
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Post autor: Aisab48 »

Program nalicza ppk przy kwietniowym wynagrodzeniu a wpłatę pracodawcy od razu wlicza do podstawy opodatkowania. Czy to jest prawidłowe? Wydaje mi się, że teraz musiałabym pomniejszyć podstawę o tę wpłatę a dopiero w maju doliczyć... Pytanie jak program się zachowa przy naliczaniu wynagrodzenia majowego :?
Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania :cry:
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

Aisab48 pisze:Program nalicza ppk przy kwietniowym wynagrodzeniu a wpłatę pracodawcy od razu wlicza do podstawy opodatkowania. Czy to jest prawidłowe? Wydaje mi się, że teraz musiałabym pomniejszyć podstawę o tę wpłatę a dopiero w maju doliczyć... Pytanie jak program się zachowa przy naliczaniu wynagrodzenia majowego
Czy to jest pierwsza lista z PPK?
Aisab48 pisze:Zapytam przy okazji, czy mając na liście pracownicę na zwolnieniu ciążowym rozliczanym w niepełnym miesiącu (wizyty i zwolnienie przedłużane na koniec m-ca) muszę naliczać ppk? Korekta listy płac aż do rozwiązania
najlepiej skontaktować się ze swoim opiekunem PPK w banku (jak możesz to napisz co Ci powiedział i jaki bank)
Ania80
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Ania80 »

ja mam tak samo, pomniejszyłam teraz zaliczkę na podatek o kwotę podatku od składki pracodawcy, doliczę ją dopiero w wynagrodzeniu za maj jak opłacę składki w maju, wtedy też wykażę ją w RCA, PPK mamy w PKO, dzwoniłam już w tej sprawie do nich i tak mi powiedziano
ODPOWIEDZ