praca na starym świadczeniu pielęgnacyjnym
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
praca na starym świadczeniu pielęgnacyjnym
Proszę o pomoc w trudnej sytuacji: osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach i okazało się ze X do XII pracowała od stycznia nie pracuje. Czy traci prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, należy uchylić decyzję przyznającą od dnia 01-01 i żądać NP za miesiące pracy? Jeśli się odwoła od decyzji uchylającej , złoży wniosek o nowe ŚP czy możemy zawiesić postępowanie do czasu rozstrzygnięcia przez wyższą instancję?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/CP/SW/DO
- Kontakt:
Re: praca na starym świadczeniu pielęgnacyjnym
a to jest na dziecko do 18 roku życia?
bo jak na dorosłego to nie może już w styczniu składać na starych zasadach jak od października utraciła prawa.
bo jak na dorosłego to nie może już w styczniu składać na starych zasadach jak od października utraciła prawa.
- Andzia87
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
Mam podobną sytuację. Uchyliłam decyzję przyznającą świadczenie pielęgnacyjne. I żądałam zwrotu wszystkich świadczeń wypłaconych od dnia podjęcia zatrudnienia. Sprawa jest teraz w SKO bo było odwołanie od decyzji żądającej zwrotu za cały okres (czyli od dnia podjęcia zatrudnienia do dnia ostatniej wypłaty starego ŚP bo osoba w dniu podjęcia zatrudnienia straciła prawo do pobierania starego ŚP)
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
Też mam taką sytuację. Siostra pobiera na dorosłego brata. Czyli uchylam decyzję, robię nienależnie pobrane i strona traci bezpowrotnie prawo do świadczenia pielęgnacyjnego?
- Andzia87
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
Ja tak zrobiłam. W lexie znalazłam wyjaśnienie do tego.gopsik12 pisze: 16 sty 2025, 13:49 Też mam taką sytuację. Siostra pobiera na dorosłego brata. Czyli uchylam decyzję, robię nienależnie pobrane i strona traci bezpowrotnie prawo do świadczenia pielęgnacyjnego?
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
A możesz podesłać treść wyjaśnień?
Oprócz praca na starym świadczeniu pielęgnacyjnym - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
szkolenia
świadczenie pielęgnacyjne a szkolenie wojskowe
termin- wniosek elektroniczny
Fundusz alimentacyjny
decyzja SKO ŚP - czy zmieniać
WSA uchyla decyzje odmowną starego świadczenia
Koordynacja - inna gmina
kolejne, nowe orzeczenie - od jakiej daty przyznanie ZP?
ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE SKŁADKI
Kwota odzyskanych nienależnie pobranych świadczeń RAPORT
wzór decyzji odmawiającej umorzenia
dzierżawa a dochód do CP
Świadczenie pielęgnacyjne a SKO
śp na starych zasadach
umorzenie
termin do dalszego postępowania