praca sezonowa (np. "zbiory") a koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 lut 2017, 11:25

Cześć! Mędrcy tego forum pomóżcie!!! :oops:

składając wniosek o rodzinne poza dochodami z Polski (umowa o prace), interesant przedstawia rozliczenie z pracy wykonanej za granicą (np. zbiory - 14 dni pracy, jest to rozliczone w Urz. Skarbowym)

Uznałem to za krótką umowę zlecenie i nic z tym nie robiłem (nie doliczałem do dochodu) Klient oświadczył, że była to praca na 14 dni
Przyznałem decyzję - wypłacam

Pytanie: czy w podobnej sprawie każdorazowo wysyłacie wniosek do Rops

lub

po dostarczeniu takiej informacji(rozliczenie z kolejnej pracy w trakcie okresu zasiłkowego)
zapytanie do Rops o koordynacje
zdziwionyy

Napisano: 07 lut 2017, 8:34

zdziwionyy pisze:Cześć! Mędrcy tego forum pomóżcie!!! :oops:

składając wniosek o rodzinne poza dochodami z Polski (umowa o prace), interesant przedstawia rozliczenie z pracy wykonanej za granicą (np. zbiory - 14 dni pracy, jest to rozliczone w Urz. Skarbowym)

Uznałem to za krótką umowę zlecenie i nic z tym nie robiłem (nie doliczałem do dochodu) Klient oświadczył, że była to praca na 14 dni
Przyznałem decyzję - wypłacam

Pytanie: czy w podobnej sprawie każdorazowo wysyłacie wniosek do Rops

lub

po dostarczeniu takiej informacji(rozliczenie z kolejnej pracy w trakcie okresu zasiłkowego)
zapytanie do Rops o koordynacje

temat jest banalny czy aż tak trudny , że nikt nie dał rady na niego odpisać
wielce zdziwiony

Napisano: 07 lut 2017, 11:40

Zapytanie do rops o koordynację
Pracownik ops17

Napisano: 08 lut 2017, 23:10

Pracownik ops17 pisze:Zapytanie do rops o koordynację
Wytłumaczcie mi proszę Was jak to będzie: z tą pracą "sezonową"
Zaznaczam, że klient nie starał się o rodzinne za granicą i na co dzień pracuje w Polsce.

1 Wyśle zapytanie do Rops

2 Rops mi odeśle że była koordynacja (np od 05.09.2016 do 28.09.2016)

3 Uchylam świadczenie tylko za wrzesień i wysyłam po uprawomocnieniu do Rops

4 Rops robi Np (i zobowiązuje klienta do zwrotu rodzinnego wraz z odsetkami od września )
<<< tu się gubię bo nie wiem kto ma zrobić NP>>>

5 Rops robi decyzje o koordynacji (np od 05.09.2016 do 28.09.2016)

6. Otrzymuje decyzje z Rops o koordynacji o przepuszczam przez program tworząc znów wypłatę za wrzesień

Wytłumaczcie mi jeszcze czy mogę od 10.2016 dalej normalnie wypłacać świadczenie (jako OPS) na podstawie wniosku złożonego w wrześniu 2016. ???
wielce zdziwiony

Napisano: 09 lut 2017, 10:12

robię zapytanie i przy tak krótkim okresie odpisują, że nie ma koordynacji.
maj

Napisano: 09 lut 2017, 11:12

maj pisze:robię zapytanie i przy tak krótkim okresie odpisują, że nie ma koordynacji.

Dzięki! jedyna osobo z całej Polski!!!
Pozdr! :D
wielce zdziwiony

Napisano: 09 lut 2017, 12:22

Jak kiedyś dzwoniłem do ROPS to dla rozwiania swojej niepewności pismo pisać zawsze czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji co najwyżej odpiszą że nie mają. Kazali nawet pytać jeżeli ktoś ma firmę zarej w Polsce a pracę wykonuje za granicą
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 09 lut 2017, 22:32

aha.

czyli przykładowo w sytuacji gdy:

wypłacam świadczenie i teraz (w lutym) dowiaduje się że gość w grudniu pracował za granicą, ale już wrócił bo sam mi dostarczył kolejną umowę o pracę w Polsce w firmie x (zawartą z zakładem pracy z którym się rozwiązał końcem listopada 2016 <tj przed wyjazdem za granice> )

praca w firmie x (ŚWIADECTWO)

zagranica (miesiąc)

praca znów w firmie x (nowa umowa)

a mamy teraz luty. to jak w takie sytuacji należy postąpić.

należy nakłonić wnioskodawcę do wysłania za naszym pośrednictwem zapytania do Rops (za grudziań) czy nakazać jakoś czy sami od siebie możemy wysyłać takie zapytania???

Już teraz wiem, że nie będzie w tym przypadku tak kolorowo.
wielce zdziwiony

Napisano: 10 lut 2017, 13:05

wysyłasz zapytanie za grudzień (wraz z dokumentami które Ci donieśli) - oczywiście robisz to na wniosek strony
Gość

Napisano: 10 lut 2017, 13:29

przede wszystkim pasuje wysłać zapytanie czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji do ROPS dok które dostarczył + (tak jak u nas oświadczenie (wzór przygotowany przez ROPS) w którym są podstawowe pytania takie jak jaka to praca w jakim okresie czy drugi rodzic pracuje w Polsce itp) a potem postępować zgodnie z odpowiedzią - jeżeli zachodzi koordynacja to uchylić swoje dec w tym okresie, jeżeli nie zachodzi to rozpatrzeć ten wniosek w tym okresie na podstawie naszych przepisów. Wnioskodawca nie wysyła do rops zapytania jak dla mnie odpowiada ewentualnie na pytania od nich lub uzupełnia brakujące dok ale to już jak jest sprawa prowadzona przez ROPS w czasie koordynacji
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x