praca socjalna a uznanie ojcostwa

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Xman
Starszy referent
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

praca socjalna a uznanie ojcostwa

Post autor: Xman »

Czy jeśli matka dziecka (objęta pomocą społ) ma nieuznane ojcostwo, ale wie kto jest ojcem - powinna być obligowana do wystąpienia o uznanie ojcostwa? Czy jest to nadmierna ingerencja w sytuację rodziny?
Z drugiej strony - są to działania w zakresie klientki służące poprawie sytuacji więc wychodzi na to że... powinna...
Jak myślicie?
malinkka
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: praca socjalna a uznanie ojcostwa

Post autor: malinkka »

A dlaczego nie chce uznania? Może ojciec dziecka to kawał ... i klientka nie chce, by miał wpływ na życie dziecka.
A może nie wie, jak się za to zabrać.
Najczyściej byłoby, gdyby oświadczyła, że nie wie kto jest ojcem. No ale wiadomo, nie wolno kłamać ;)
Ja bym uzależniła od powodu. Od samej postawy klientki.
Każdego rozwiązania - czy zobowiązać, czy odpuścić - zawsze ktoś się może przyczepić.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
ttt
Podinspektor
Kontakt:

Post autor: ttt »

Byłeś materacem.
Xman
Starszy referent
Kontakt:

Post autor: Xman »

Nawet jeśli ojciec był kawał... to chyba jednak tym bardziej powinien być uznany i zobowiązany do alimentów, więc wychodzi mi, że jednak trzeba zobligować.
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Post autor: mamala »

Też mam taki przypadek. Moja żyje w dobrych stosunkach z ojcem swoich dzieci ale facet jest żonaty i nie chce mu robić przykrości.
ODPOWIEDZ