Praca w firmie "A", zasiłek i ponownie praca w firmie"A" - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 23 mar 2018, 11:09

Ale rzecz się dzieje w styczniu, a po 15 listopada zasiłku już w ogóle nie dotykasz. Jeśli przyszłaby do Ciebie z wnioskiem 16 listopada, wtedy bierzesz dochód tylko za lipiec i wszystko.
A jeśli chcesz uznać, że utrata następuje tutaj dopiero w grudniu, wtedy i tak w grudniu tego dochodu już nie ma.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2018, 12:23

noteev pisze:Ale rzecz się dzieje w styczniu, a po 15 listopada zasiłku już w ogóle nie dotykasz. Jeśli przyszłaby do Ciebie z wnioskiem 16 listopada, wtedy bierzesz dochód tylko za lipiec i wszystko.
A jeśli chcesz uznać, że utrata następuje tutaj dopiero w grudniu, wtedy i tak w grudniu tego dochodu już nie ma.
To chwila Pani przynosi umowę informuje, że mąż ponownie ma zatrudnienie u tego samego pracodawcy i wszystko zgłasza w styczniu. Ośrodek bierze pod uwagę art. 7 ust.3a i przelicza dochód biorąc do dochodu uzysk za lipiec 2017r., od pracodawcy i w styczniu już nie powraca do przeliczenia mając na uwadze fakt,że zasiłek dla bezrobotnych miał od października, listopada w grudniu utrata ??? :shock: Więc skoro miał ciągłość zatrudnienia i zasiłek dla bezrobotnych to już w styczniu nie bierze pod uwagę, że może w tych miesiącach zaistnieć sytuacja przekroczenia dochodu i tym samym nienależnie pobranymi świadczeniami??? Wydaje mi się, że na szkoleniu w styczniu Pan Mazurkiewicz mówił właśnie o takich zwrotach trochę absurdalnych w wyniku powrotu do pracy a uzyskiem np. zlecenie lub zasiłku dla bezrobotnych... Chodzi mi o to, że mam identyczną sytuację i to co tu jest opisywane jest dla mnie niejasne.
Agnieszka_Szaf
Praktykant
Od: 28 kwie 2017, 18:18
Zajmuję się: Świadczenia Wychowawcze 500+

Napisano: 23 mar 2018, 13:07

Ale nie mówimy tu o doniesieniu uzysku, tylko o złożeniu wniosku w styczniu i pytaniu jaki brać dochód na dzień złożenia wniosku.
Jeśli masz przypadek trwania dochodu z zasiłku i jednocześnie dostajesz nową umowę, wtedy bierzesz dochód w pierwszej kolejności z zasiłku, a w drugiej kolejności z umowy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2018, 14:38

noteev pisze:Ale nie mówimy tu o doniesieniu uzysku, tylko o złożeniu wniosku w styczniu i pytaniu jaki brać dochód na dzień złożenia wniosku.
Jeśli masz przypadek trwania dochodu z zasiłku i jednocześnie dostajesz nową umowę, wtedy bierzesz dochód w pierwszej kolejności z zasiłku, a w drugiej kolejności z umowy.
Ok
Agnieszka_Szaf
Praktykant

Napisano: 23 mar 2018, 16:17

noteev pisze:Ale nie mówimy tu o doniesieniu uzysku, tylko o złożeniu wniosku w styczniu i pytaniu jaki brać dochód na dzień złożenia wniosku.
Czyli zrobiłam źle? ponieważ wniosek był złożony w sierpniu a nie w styczniu. Proszę, bo ja tej Pani płacę świadczenia.
Lucy123
Praktykant
Od: 13 maja 2016, 20:37
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2018, 8:45

Lucy123 pisze:
Czyli zrobiłam źle? ponieważ wniosek był złożony w sierpniu a nie w styczniu. Proszę, bo ja tej Pani płacę świadczenia.
Według mnie źle (opisywałam to w tym poście)
Agnieszka_Szaf
Praktykant

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x