Prace użyteczne.

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Klient ze stałym

Prace użyteczne.

Post autor: Klient ze stałym »

Od 3 lat pobieram zas. stały. Trochę się podleczyłem i poprosiłem moją panią socjalną o prace użyteczne. Otrzymałem odpowiedź, że ludzie z umiarkowanym nie mogą podejmować takich prac. Czy to jest prawda? Bo mam młodego pracownika i nieraz się myliła.
Annanml

Re: Prace użyteczne.

Post autor: Annanml »

Prace społecznie użyteczne podejmują osoby bezrobotne bez prawa do zasiłku korzystające ze świadczeń z pomocy społecznej
Gość

Post autor: Gość »

ponadto orzeczenie o umiarkowanym st. niepełnosprawności traktowane jest na równi z całkowitą niezdolnością do pracy.
Jeśli się czujesz na tyle że możesz pracować, choć na część etatu, to idź do pracy i na ten czas zrezygnuj z zasiłku stałego lub pomniejszyć go o ew niewielkie wynagrodzenie.
betta
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: betta »

Prawidłowa odpowiedź jest taka, że nie możesz zostać skierowany do prac społecznie użytecznych z powodu braku statusu osoby bezrobotnej. Wychodzi na to samo, ale podaje Ci uzasadnienie na podstawie przepisów (ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy). Do prac społecznie użytecznych skierowanie musi wydać PUP, a Ty nie jesteś zarejestrowany jako osoba bezrobotna. Jeśli nawet Cię zarejestrują w PUP to jako osobę poszukującą pracy, a nie jako bezrobotnego.
ODPOWIEDZ