Prace użyteczne.
Prace użyteczne.
Od 3 lat pobieram zas. stały. Trochę się podleczyłem i poprosiłem moją panią socjalną o prace użyteczne. Otrzymałem odpowiedź, że ludzie z umiarkowanym nie mogą podejmować takich prac. Czy to jest prawda? Bo mam młodego pracownika i nieraz się myliła.
Re: Prace użyteczne.
Prace społecznie użyteczne podejmują osoby bezrobotne bez prawa do zasiłku korzystające ze świadczeń z pomocy społecznej
ponadto orzeczenie o umiarkowanym st. niepełnosprawności traktowane jest na równi z całkowitą niezdolnością do pracy.
Jeśli się czujesz na tyle że możesz pracować, choć na część etatu, to idź do pracy i na ten czas zrezygnuj z zasiłku stałego lub pomniejszyć go o ew niewielkie wynagrodzenie.
Jeśli się czujesz na tyle że możesz pracować, choć na część etatu, to idź do pracy i na ten czas zrezygnuj z zasiłku stałego lub pomniejszyć go o ew niewielkie wynagrodzenie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Prawidłowa odpowiedź jest taka, że nie możesz zostać skierowany do prac społecznie użytecznych z powodu braku statusu osoby bezrobotnej. Wychodzi na to samo, ale podaje Ci uzasadnienie na podstawie przepisów (ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy). Do prac społecznie użytecznych skierowanie musi wydać PUP, a Ty nie jesteś zarejestrowany jako osoba bezrobotna. Jeśli nawet Cię zarejestrują w PUP to jako osobę poszukującą pracy, a nie jako bezrobotnego.
Oprócz Prace użyteczne. - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Zasady odpłatności za mieszkanie chronione i lokale aktywizu
wliczać, czy nie?
zwrot kosztów za pobyt w schronisku (kierowanie,opłata)
dochód z działów specjalnych produkcji rolnej
czy to jest dochód utracony?
ANKIETA Badanie - Pisma sądowe
odmowa przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego
wzór decyzji zmieniającej usługi specjalistyczne
zaokrąglenie kwot
wszczęcie i zmiana decyzji
dochód osoby
zasiłek na żywność z pomocy rządowej
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!
zmiana wysokości zasiłku stałego, pilne!!!!!!!!!!!!!!!!
GOSPODARSTWO ROLNE a umowa darowizny?
Wynagrodzenie pracownika socjalnego