Pracownicy świadczeń łączcie się - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 11:20

a nie uważacie że powinno ukazać sie rozporządzenie w wzorem wniosków? tylko kwestia pism informujących zanim zaczną składać wnioski a do 14 dni trzeba je wysłać ?
Zuzanka

Napisano: 24 kwie 2014, 11:22

ja uważam ,że 2 wnioski -1 wyrównanie zaległych swiadczeń i 2 - o nabycie nowych świadczen
ela 86

Napisano: 24 kwie 2014, 11:30

misiunia pisze:no to powodzenia.... nie wiem jak u Was u nas wywiady nie są robione i opisywane w jeden dzień.
To Ty chcesz to zrobić w jeden dzień? Zawiadomienia, wnioski, weryfikacja i decyzje? I może wypłaty jeszcze? Ile masz tych 'wygasłych' decyzji? Cztery? I rozumiem, że hajs na wypłaty też już masz zaklepany i leży na koncie? Plan już też masz zmieniony i wsio?

Nie wiem czy to do Ciebie dociera, ale za okres od 1 lipca do dnia wejścia również trzeba zweryfikować czy ktoś nie poszedł do pracy, wyjechał i przestał się opiekować, osoba wymagająca opieki zmarła, poszła mieszkać do DPSu, leży w szpitalu, opiekun się zmienił itd. itp. A czasem kombinacja kilku powyższych. Chyba, że naprawdę chcesz na pałę wszystkim wyrównać od 1 lipca do dnia wejścia i się modlić żeby przy zgłaszaniu do składek ZUS nie wykazał zbiegu tytułów do ubezpieczenia. Jak dla mnie wywiad który przeprowadzi PS, zweryfikuje mi również (z grubsza) to o czym piszę wyżej, a potem wydam decyzję odpowiednio do sytuacji.
misiunia pisze:Poza tym ktoś może mieć wyrównanie ale od wejścia w życie ustawy się nie będzie kwalifikował.
I w czym problem?
misiunia pisze:I wydasz jedna decyzję? powodzenia przy odwołaniu
I w czym problem? Nigdy nie przyznawałaś komuś rodzinnego i nie odmawiałaś jakiegoś dodatku z tego samego wniosku?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 11:32

Zuzanka pisze:nie uważacie że powinno ukazać sie rozporządzenie w wzorem wniosków?
Nie ukaże się.
Zuzanka pisze:ylko kwestia pism informujących zanim zaczną składać wnioski a do 14 dni trzeba je wysłać
W terminie 14 dni od wejścia w życie ustawy. Ustawa wchodzi w życie 14 dni po publikacji w dzienniku ustaw. Jeśli ukaże się dziś w DZ.U to wejdzie w życie 9 maja. I od 9 maja masz 14 dni na wysłanie pism.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 11:34

ela 86 pisze:ja uważam ,że 2 wnioski -1 wyrównanie zaległych swiadczeń i 2 - o nabycie nowych świadczen
A ja uważam, że jeden - wniosek o ustalenie prawa do ZDO, a Ty jako organ ustalisz w postępowaniu za jakie okresy się należy i przyznasz odpowiednio.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 11:37

jeden wniosek, jedna decyzja i dalej wywiad co pół roku
Kati@

Napisano: 24 kwie 2014, 11:43

Najlepsze jest to, że wspólnymi siłami można dojść do wspólnych wniosków ale czy tak naprawdę to będzie dobrze jeśli ustawodawca konkretnie nie określi szczegółów i sami mamy decydować????????????
Zuzanka

Napisano: 24 kwie 2014, 11:59

Zuzanka pisze:Najlepsze jest to, że wspólnymi siłami można dojść do wspólnych wniosków ale czy tak naprawdę to będzie dobrze jeśli ustawodawca konkretnie nie określi szczegółów i sami mamy decydować????????????
Zeby ktokolwiek mógł określić wzór musiałby istnieć przepuis kompetencyjny do tego, taki jak np. art. 23 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych. W tej ustawie takiej delegacji nie ma, więc tez nie mai nie będzie urzędowego formularza.
Dlatego trzeba zakasać rękawy i przygotowac formularz, który uwzględnia to czego potrzebujemy, by przyznać świadczenie i jednocześnie realizuje obowiązek informowania stron. Robiliśmy formularze do becikowego, doświadczeni już mamy. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 11:59

Hehehe.... a czy bierzecie jeszcze pod uwagę co program nam zafunduje :/ ja pracuje na sygnity , wyobrazam sobie te zmiany w programie ....
nowaja

Napisano: 24 kwie 2014, 12:03

Mam pytanie. Czy jeśli ktoś stracił z mocy prawa, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego później pracował przez dwa miesiące, stracił tą pracę to do kiedy należy się wyrównanie?
olaboga
Praktykant
Od: 24 kwie 2014, 11:57
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x