-> Iks
"Nie wiem czy to do Ciebie dociera, ale za okres od 1 lipca do dnia wejścia również trzeba zweryfikować czy ktoś nie poszedł do pracy, wyjechał i przestał się opiekować, osoba wymagająca opieki zmarła, poszła mieszkać do DPSu, leży w szpitalu, opiekun się zmienił itd. itp. A czasem kombinacja kilku powyższych. Chyba, że naprawdę chcesz na pałę wszystkim wyrównać od 1 lipca do dnia wejścia i się modlić żeby przy zgłaszaniu do składek ZUS nie wykazał zbiegu tytułów do ubezpieczenia. Jak dla mnie wywiad który przeprowadzi PS, zweryfikuje mi również (z grubsza) to o czym piszę wyżej, a potem wydam decyzję odpowiednio do sytuacji"
Nie wiem po co to bicie piany, wszystkie te informacje będzie mi pisał na oświadczeniu, nie ma innego wyjścia, jeśli ktoś mnie będzie chciał okłamać np. w kwestii zatrudnienia to na wywiadzie tez się tego nie dowiem, no chyba że Ty będziesz pisał do urzędu skarbowego czy czasem go ktoś nie rozliczył z jakiegoś zatrudnienia w 2013 a co z 2014 albo do ZUS-u czy były odprowadzane składki i będziesz czekał na ta informacje co najmniej miesiąc bo tak to u nas wygląda. To czy ktoś zmarł czy nie to tez nie sprawdza się przez miesiąc, o umieszczeniu kogoś w DPS GOPS i bez wywiadu powinien w większości przypadków chyba dobrze wiedzieć , także nie popadajmy w skrajności. Pracownicy na wywiadzie też wezmą oświadczenia za okres wyrównania takie jak właściwie będę chciała ja, więc czym to się różni. Nie mam bynajmniej jednej osoby do wyrównywania i rozpatrzenia, to czy się będę wyrabiała czy nie to może mieć średnie znaczenie, przyjdzie nakaz z góry i trzeba będzie wypłacić w maju. A skoro tak wszystko podpisywane jest na kolanie to wcale bym się nie zdziwiła jakbym zaraz 10 maja dostała zapotrzebowanie do zrobienia na środki z UW a potem szybko by się pieniądze znalazły, żeby tylko uszczęśliwić wyborców, bo nie oszukujmy się tak to wygląda