Pracownicy świadczeń łączcie się

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
misiunia

Re: Pracownicy świadczeń łączcie się

Post autor: misiunia »

-> Iks

"Nie wiem czy to do Ciebie dociera, ale za okres od 1 lipca do dnia wejścia również trzeba zweryfikować czy ktoś nie poszedł do pracy, wyjechał i przestał się opiekować, osoba wymagająca opieki zmarła, poszła mieszkać do DPSu, leży w szpitalu, opiekun się zmienił itd. itp. A czasem kombinacja kilku powyższych. Chyba, że naprawdę chcesz na pałę wszystkim wyrównać od 1 lipca do dnia wejścia i się modlić żeby przy zgłaszaniu do składek ZUS nie wykazał zbiegu tytułów do ubezpieczenia. Jak dla mnie wywiad który przeprowadzi PS, zweryfikuje mi również (z grubsza) to o czym piszę wyżej, a potem wydam decyzję odpowiednio do sytuacji"

Nie wiem po co to bicie piany, wszystkie te informacje będzie mi pisał na oświadczeniu, nie ma innego wyjścia, jeśli ktoś mnie będzie chciał okłamać np. w kwestii zatrudnienia to na wywiadzie tez się tego nie dowiem, no chyba że Ty będziesz pisał do urzędu skarbowego czy czasem go ktoś nie rozliczył z jakiegoś zatrudnienia w 2013 a co z 2014 albo do ZUS-u czy były odprowadzane składki i będziesz czekał na ta informacje co najmniej miesiąc bo tak to u nas wygląda. To czy ktoś zmarł czy nie to tez nie sprawdza się przez miesiąc, o umieszczeniu kogoś w DPS GOPS i bez wywiadu powinien w większości przypadków chyba dobrze wiedzieć , także nie popadajmy w skrajności. Pracownicy na wywiadzie też wezmą oświadczenia za okres wyrównania takie jak właściwie będę chciała ja, więc czym to się różni. Nie mam bynajmniej jednej osoby do wyrównywania i rozpatrzenia, to czy się będę wyrabiała czy nie to może mieć średnie znaczenie, przyjdzie nakaz z góry i trzeba będzie wypłacić w maju. A skoro tak wszystko podpisywane jest na kolanie to wcale bym się nie zdziwiła jakbym zaraz 10 maja dostała zapotrzebowanie do zrobienia na środki z UW a potem szybko by się pieniądze znalazły, żeby tylko uszczęśliwić wyborców, bo nie oszukujmy się tak to wygląda
olaboga
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: olaboga »

Zgadzam się z Iks Art.5 ust.3 Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna.... można odebrać oświadczenie o spełnianiu warunków....
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

olaboga pisze:Mam pytanie. Czy jeśli ktoś stracił z mocy prawa, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego później pracował przez dwa miesiące, stracił tą pracę to do kiedy należy się wyrównanie?
Najprosciej pisząc, za okres, w którym spełniał przesłanki.
W czasie kiedy pracował - przesłanek nie spełniał. Jeśli w pozostałym okresie rezygnował z zatrudnienia w zwiazku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawną osoba bliską, to za ten okres ZDO przysługuje.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
oleniaa5

Post autor: oleniaa5 »

Mi też wydaje się najlepszym rozwiązaniem zmiana formularza wniosku starego ŚP. To chyba najrozsądniejsze co w tej chwili można byłoby zrobić. A do wniosku, rzecz jasna i oczywista, sterta oświadczeń i dokumentów :)8-)
olaboga
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: olaboga »

Tylko nie chodzi mi o rezygnację w celu sprawowania opieki (wtedy ubiegał by się o SZO) po prostu stracił pracę. Czyli mam wypłacać np. za dwa okresy tzn. do momentu podjęcia pracy oraz od momentu utraty zatrudnienia?
Zuzanka

Post autor: Zuzanka »

to faktycznie jak na razie jest zbyt dużo niejasności
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

misiunia pisze:wszystkie te informacje będzie mi pisał na oświadczeniu, nie ma innego wyjścia
Super, ja jednak wolę jak pracownik socjalny mi to napisze składnymi zdaniami, moi petenci mają czasem problem z zapisaniem tego co im dyktuję.
misiunia pisze:to na wywiadzie tez się tego nie dowiem
To się nie dowiaduj. Ja tam na wywiady nie chodzę.
misiunia pisze:To czy ktoś zmarł czy nie to tez nie sprawdza się przez miesiąc
A gdzie ja napisałem, że to się sprawdza miesiąc?
misiunia pisze:to czy się będę wyrabiała czy nie to może mieć średnie znaczenie
Nie o to chodzi, że ja się nie wyrabiam, tylko, że fizycznie listy wypłat na maj naliczam 16. A wypłaty mamy od 22 do 24. Dziękuję.
misiunia pisze:przyjdzie nakaz z góry i trzeba będzie wypłacić w maju

No, już się boję właśnie nakazu z góry. Trzeba mieć odrobinę asertywności.
misiunia pisze:wcale bym się nie zdziwiła jakbym zaraz 10 maja dostała zapotrzebowanie do zrobienia na środki z UW a potem szybko by się pieniądze znalazły

Ale ja nie twierdzę, że tego nie będzie, ale jednak plan, uchwała rady, straty pierdziaty + samo postępowanie - za dużo tego zrobiłem, żeby przy tych terminach wejścia w życie zakładać, że kasa pójdzie w maju. A do czerwcowych wypłat to zdążę sobie wszystko na tip-top ogarnąć.
Walka z wiatrakami since 1998.
ODPOWIEDZ