SZO= ZOP
SZO= ZOP
Słuchajcie. ja to już całkiem jestem głupia- albo mózg mi się lasuje.
Czy od maja będzie jedno i drugie? SZO i ZDO ?? o co tu chodzi??
Jak to będzie przyznawane. 1 raz od 01 lipca do dnia poprzedzającego wejscie w zycie ustawy i 2. od dnia wejścia do dnia orzeczenia??
te 1 wszystkim- bez wywiadu itp. bo mieli przyznane a od dnia wejścia druga decyzja i wtedy wywiad?
NIC NIE ROZUMIEM - NIE OGARNIAM TEMATU
Jak to będzie przyznawane. 1 raz od 01 lipca do dnia poprzedzającego wejscie w zycie ustawy i 2. od dnia wejścia do dnia orzeczenia??
te 1 wszystkim- bez wywiadu itp. bo mieli przyznane a od dnia wejścia druga decyzja i wtedy wywiad?
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: SZO= ZOP
Tylko spokój nas uratuje.zxc pisze:Słuchajcie. ja to już całkiem jestem głupia- albo mózg mi się lasuje.

ZDO ma ograniczony krag potencjalnych beneficjentów świadczenia do osób, których decyzje wygasły 1 lipca 2013.
SZO bedzie w praktyce przysługiwać tym, którzy do tej pierwszej grupy nie należeli, a moment powstania niepełnosprawności uniemożliwia im ubieganie się o SP. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby osoby uprawnione potencjalnie do ZDO, a spełniajace przesłanki do pobierania SZO, z jakichś, niezrozumiałych dla mnie względów, postanowiły się ubiegać jednak o SZO.

ZDO składa się de facto z dwóch świadczeń z nieco odmiennym trybem postępowania.
1. ZDO za okres od 1 lipca do dnia poprzedzającego wejście ustawy w życie. Tu badamy wyłacznie, co osoba robiła przez ten okres i czy spełniała przesłanki do SP na dzień 31.12.12
2. ZDO za okres od dnia wejścia w życie na przyszłość - tu przeprowadzamy wywiad na potwierdzenie okolicznosci spełaniania przesłanek do SP na dzień 31.12.12
Istnieje grupa osób, które dostaną tylko pierwsze świadczenie, np. w przypadku zgonu osoby wymagającej opieki w okresie od 1 lipca 2013 do dnia wejścia w życie ustawy.
Mam nadzieję, ze trochę Ci rozjaśniłem.

Pozdrawiam
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
ZDO za okres od dnia wejścia w życie na przyszłość - tu przeprowadzamy wywiad na potwierdzenie okolicznosci spełaniania przesłanek do SP na dzień 31.12.12
No własnie w związku z tym pytanie nastepne - niepełnosprawnośc powstała po 18 i 25 roku zycia - czyli nie spełnia przesdłanek do SP i dalej nie moze składac wniosku na ZDO od dnia wejścia w życie ustawy ,TAK? dobrze rozumiem
No własnie w związku z tym pytanie nastepne - niepełnosprawnośc powstała po 18 i 25 roku zycia - czyli nie spełnia przesdłanek do SP i dalej nie moze składac wniosku na ZDO od dnia wejścia w życie ustawy ,TAK? dobrze rozumiem

chyba coś nie tak, nie spełnia warunków do otrzymania obecnego śp ale spełnia warunki do ZOP,
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rozumiesz źle.elza pisze:ZDO za okres od dnia wejścia w życie na przyszłość - tu przeprowadzamy wywiad na potwierdzenie okolicznosci spełaniania przesłanek do SP na dzień 31.12.12
Na dzień 31.12.12 nie było przesłanki z art. 17 ust. 1b - ona weszła w życie 01.01.2013. Moment powstania niepełnosprawności nie miał wówczas znaczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Oprócz SZO= ZOP - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Jak wyliczyć składkę na ubezpieczenie społeczne?
Nienależnie pobrany dodatek - urlop wychowawczy
Brak potwierdzenia odbioru - proszę o pomoc Elmera, KB i inn
PILNE- PROSZĘ
podpowiedzcie oświadczenie wystarczy?
Pracownicy świadczeń łączcie się
Proszę o radę
ELMER POMÓŻ
ustawa podpisana
Czy rodzica brać w skład rodziny
wniosek na ZR
wyrównanie ś.piel.dla rolników
ustawa podpisana