Pracownik przechodzi na emeryturę - pomocy

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Elena111
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość, Płace
Kontakt:

Pracownik przechodzi na emeryturę - pomocy

Post autor: Elena111 »

Nie zaplanowałam wypłaty odprawy emerytalnej na ten rok, ponieważ pracownik, który w ubiegłym roku osiągnął wiek emerytalny cały czas twierdził, że nie chce iść na emeryturę. Przecież nie można nikogo zmusić do przejścia na emeryturę...Teraz praktycznie z dnia na dzień dostałam informacje od kierownika, że pracownik za 5 dni przechodzi na emeryturę i trzeba wypłacić mu odprawę. Oczywiście rozumiem, że mu się należy i powinna być wypłacona w ostatnim dniu zatrudnienia. Plan wiadomo jest jeszcze na takim poziomie, że pozwalałby na wypłatę odprawy ale to są środki na pensje dla pracowników, zaplanowane do końca roku. Chcę wystąpić do skarbnika o uzupełnienie planu z powodu niezaplanowanej odprawy. Czy ja dobrze myślę? Teraz dopiero wychodzi, że pracownik już tydzień temu rozmawiał z kierownikiem o odejściu, kierownik zgodził się rozwiązać umowę ale całkowicie pominięto mnie w ustaleniach finansowych z tym związanych. Pomóżcie proszę...
Asik1
Praktykant
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Re: Pracownik przechodzi na emeryturę - pomocy

Post autor: Asik1 »

można zrobić przeniesienia między działami w przypadku wolnych środków np.- 85230-3110/+85219-4010 lub innych,

przeniesienie przejdzie przez sesje i do końca roku wyrównasz brak

lub

prośba o zwiększenie planu w związku z zaistniałą sytuacją, to zależy od ustaleń z kierownictwem
monia77
Podinspektor
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
Kontakt:

Re: Pracownik przechodzi na emeryturę - pomocy

Post autor: monia77 »

ale przecież masz środki na jego wypłatę to pokryjesz odprawę i będzie dobrze
ODPOWIEDZ