no i jak to liczyc w koncukamos90 pisze: ↑20 paź 2021, 14:39mi ostatnio przynieśli zaświadczenie z praktyk i tam było brutto 345,21 KUP 300 zł i podatek i było na minusie, ja pytałem swoich księgowych to mi powiedzieli że KUP są od pewnej kwoty, więc myślę że w tym wypadku nie odejmujemy KUP, bo przecież ten praktykant i tak dostaje jakieś pieniądze na rękę
Popieram! Zauważyłam, że wiele osób myli naszą definicje dochodu z dochodem netto, czy tam do wypłaty... a to nie to samo (gdybyśmy mieli brać netto, to tak by było w naszej definicji dochodu). Proponuję zawsze liczyć zgodnie z zapisem w ustawie, nie kombinować i sobie życia utrudniać i nie będzie problemu
Miałam na mysli forum ops ale np swiadczenia rodzinne czy pomoc spoleczna
u mnie to samo. skoro to sa takie grosze to moze nie bedziemy tego brac?Gosia1979 pisze: ↑29 paź 2021, 9:05z tymi praktykami to jest problem. Nie wiem jak u WAS ale u mnie ludzie maja problem bo nie chcą wystawiać zaświadczeń. tłumacza się tym że to są takie grosze. Reasumując - zaświadczenie z praktyk powinno wyglądać tak jak zaświadczenie z pracy? Czyli odejmujemy KUP, Podatek dochodowy, składki niezaliczone do KUP, składki zdrowotne.