Witam
Posiadam prawo do zasiłku stałego i w tym do ubezpieczenia zdrowotnego.
W jednym miesiącu dochód na osobę został przekroczony i zasiłek został wstrzymany.
Obecnie jest taka sytuacja że w grudniu mieszczę się już w kryterium dochodowym i przysługuje mi zasiłek stały i ubezpieczenie.
Niestety od prawie 2 tygodni nie jestem w stanie tego ubezpieczenia wyegzekwować - pracownik twierdzi że składa wniosek po czym jak dzwonimy po paru dniach to albo wniosek jest nie złożony albo odrzucony. Nie wiem za bardzo co się dzieje ale ciągle są jakieś wykręty (może pracownik nie jest w stanie wyliczyć dochodu bo było kilka źródeł i chodzi oczywiście o złotówki) i w rezultacie decyzji jak nie było tak nie ma. Kiedy się pytam kiedy będę mieć zasiłek i ubezpieczenie pracownik zawsze odpowiada że za kilka dni i że do mnie zadzwoni i nic więcej się nie dzieje.
Mam jedno zasadnicze pytanie:
1. Jeśli coś by mi się stało w tym czasie (choroba, wypadek) i nie mając ubezpieczenia zdrowotnego (ale mając do niego prawo) czy mogę obciążyć MOPS kosztami leczenia.
2. Co mogę zrobić aby otrzymać zasiłek (głównie zależy mi na ubezpieczeniu) ? Wysłać pismo ? Czy zarejestrować się jako bezrobotny (z tego co jedna Pani mi mówiła nie mogę być zarejestrowany jako bezrobotny i jednocześnie mieć zasiłek stały).
Mam 2 stopień grupy inwalidzkiej i bez ubezpieczenia nie mogę iść do lekarza ani otrzymać leków refundowanych które muszę brać.