prawo jazdy A2 - osoba niepełnoletnia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

prawo jazdy A2 - osoba niepełnoletnia

Post autor: Tomasz1981 »

Czy osoba niepełnoletnia może ubiegać się o dofinansowanie do prawa jazdy (A2)? Pełnoletność osiągnie 16.10.2018 r. czyli już po zakończeniu przyjmowania wniosków, ma już fakturę za kurs prawa jazdy.
Wnioski dla niepełnoletnich (O) nie obejmują obszaru A2, więc złożyli wniosek (P) ale matka podpisała się za chłopaka - nie wiem czy to dobrze. Czy lepiej się z nimi dogadać aby złożyli wniosek po uzyskaniu pełnoletności w październiku z pismem o przywrócenie terminu złożenia wniosku?
Ina7
Praktykant
Zajmuję się: stanowisko do spraw rehabilitacji społecznej - wypłata dofinansowań ze środków PFRON
Kontakt:

Re: prawo jazdy A2 - osoba niepełnoletnia

Post autor: Ina7 »

W pytaniach do PFRON z 2013r. znalazłam podobne pytanie.
Czy możliwe jest ubieganie się o dofinansowanie do uzyskania prawa jazdy kategorii B przez 17- letnią. Jeżeli tak to czy wniosek w tej chwili składa rodzic czy zainteresowany?
Odpowiedź z PFRON
Adresatem pomocy w pokryciu kosztów uzyskania prawa jazdy kategorii B jest pełnoletnia osoba niepełnosprawna. W opisanej sytuacji wniosek składa osoba pełnoletnia, Dofinansowaniem obejmuje się koszty uzyskania prawo jazdy przez osobę pełnoletnią.
Nie wiem czy to coś pomoże, może napisz do PFRON czy można uwzględnić fakturę wystawioną przez uzyskaniem pełnoletności.
Marta MR
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny

Post autor: Marta MR »

Możesz jej przywrócić termin kiedy uzyska pełnoletność, niemniej nie będzie można jej zrefundować kosztów przed nabyciem pełnoletności. Musiałaby zacząć kurs po podpisaniu umowy.
ewaaa
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny samorząd
Kontakt:

Post autor: ewaaa »

Marta MR pisze:Możesz jej przywrócić termin kiedy uzyska pełnoletność, niemniej nie będzie można jej zrefundować kosztów przed nabyciem pełnoletności. Musiałaby zacząć kurs po podpisaniu umowy.
Też tak uważam jak Marta, nie będziesz mógł mu zrefundować kosztów które poniósł przed uzyskaniem pełnoletności
leon
Referent
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: leon »

Też już kiedyś odmówiliśmy osobie niepełnoletniej.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

po rozmowie z PFRON Warszawa jedyne rozwiązanie mojego problemu jest takie: z obecnie już złożonego wniosku muszą zrezygnować i ponownie złożyć wniosek jak chłopak będzie pełnoletni, z prośbą o przywrócenie terminu złożenia wniosku, faktura która już została wystawiona będzie mogła zostać zrefundowana :)
ODPOWIEDZ