Problem 500+ (nie uwzględniony dochód ze świadczenia rodzici - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 gru 2016, 15:14

W związku z tym, iż jest to mój pierwszy post na forum (choć jestem z wami od kwietnia), moja wiedza jest zbyt uboga by służyć pomocą, a dziś pojawił się problem i zwracam się z prośbą o pomoc.

Kobieta (samotna matka) złożyła w sierpniu wnioski w świadczenie wychowawcze i świadczenie rodzicielskie. Z racji tego, iż moją działką jest świadczenie wychowawcze rozpatrzyłem szybko wniosek (pani dochody to renta z tytułu niezdolności do pracy) i wydałem decyzje przyznającą na pierwsze dziecko (do wniosku oczywiście już nie wracałem). Koleżanka rozpatrująca wniosek o świdczenie rodzicielskie, przyznała wspomniane świadczenie i tak je sobie wypłacamy, aż do dziś - kiedy to mimochodem zaczęliśmy dyskutować o tej kobiecie no i wyszło na to że od września jest przekroczenie w związku z uzyskiem wspomnianego świadczenia rodzicielskiego. Mamy już grudzień więc sprawa wygląda nieciekawie.

Czy jakaś mądra głowa jest mi w stanie pomóc? Poinformować jakie kroki podjąć z zaistniałą sytuacją? Liczę na Państwa pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

ps. przepraszam za orta w temacie ;) ale nie wiem jak edytować temat
ksiac
Praktykant
Od: 27 gru 2016, 14:35
Zajmuję się: SW

Napisano: 27 gru 2016, 15:41

a z jakimi datami masz te dwie decyzje ??
aniaa

Napisano: 27 gru 2016, 15:48

aniaa pisze:a z jakimi datami masz te dwie decyzje ??
Witaj :)

Wychowawcze - 05-08-2016 r. natomiast rodzicielskie 18-08-2016 r.
ksiac
Praktykant

Napisano: 27 gru 2016, 16:38

Czyli za sierpień i wrzesień jej się należy. Ja bym zrobiła wszczęcie, później uchylenie i nienależnie pobrane.
Ala123

Napisano: 28 gru 2016, 9:01

Ala123 pisze:Czyli za sierpień i wrzesień jej się należy. Ja bym zrobiła wszczęcie, później uchylenie i nienależnie pobrane.
Dziękuję koleżanko.
ksiac
Praktykant

Napisano: 02 sty 2017, 10:34

A co robić jak wnioskodawca nie chce oddać i zarzuca, że to jest błąd urzędnika, bo to ja przyznałam jej świadczenie i ja powinnam jej przeliczyć po przyznaniu rodzicielskiego.
pati1

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x