dziecko przebywa w Monarze na półrocznej terapii, ma zapewnione utrzymanie, rodzice nie ponoszą żadnych kosztów. czy świadczenie nadal wypłacać? w katalogu instytucji zapewniających całodobowe utrzymanie nie ma się do czego podpiąć żeby uchylić świadczenie. Poradźcie cos
poproś stronę o zaświadczenie czy instytucja ta zapewnia nieodpłatne pełne utrzymanie.
(art. 2 pkt 8 instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie – oznacza to dom pomocy społecznej, młodzieżowy ośrodek wychowawczy,schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, szkołę wojskową lub inną
szkołę, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie
ja mam zaświadczenie z MONARU (Gdańsk), że instytucja jest zakładem opieki zdrowotnej finansowanym przez NFZ i zapewnia całodobowe utrzymanie jedynie w zakresie wyżywienia, zakwaterowania oraz leczenia uzależnień, natomiast rodzice zobowiązani są do pokrywania kosztów utrzymania dziecka w zakresie garderoby, środków higieny osobistej, leków, podręczników, przyborów szkolnych, , przejazdów, dofinansowania do obozów terapeutycznych i innych.
dzięki - tez tak myslalam ze monar jest instutucja gdzie odbywa sie leczenie (podobnie jak szpital zapewniaja tylko wyzywienie i leczenie). mam spokojniejsza glowe