Problem techniczny sygnity!Pomóżcie. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 maja 2025, 8:23

Mam problem jak zrobic decyzje o nienaleznie pobranych świadczeniach konkretnie chodzi mi o swiadczenie pielegnacyjne przyznane przez SKO w 2024 r. dla opiekuna osoby starszej. Pan nie zgłosił, że ojciec otrzymał prawo do wspierajacego. Pracuje na programie sygnity i juz trochę sie narobiłam decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach i nie miałam nigdy problemu. Tu niestety mam problem. Powiedzcie mi jak to wygląda u was. Przy tworzeniu decyzji robię standardowo żądanie zwrotu wiadomo. Wiadomo również to, że w systemie mam 2 decyzje jedna wbita z SKO, a druga nasza decyzja z decyzji zmieniająca kwotę świadczenia od stycznia 2025 r. Obojętnie z której decyzji bym robiła nienaleznie pobrane nie przypisuje mi do zwrotu całosci kwoty którą Pan pobrał czyli z tych dwóch decyzji. Wychodzi na to, że powinnam zrobic dwie decyzje o nienależnie pobranych. No, a przeciez tak nie moze być bo teraz musiałaby robic dwa upomnienia i dwa tytułu no jak. A Pan nie odda bo juz sie zapowiedział.Jak to zrobic żeby wyszło wszystko w jednej decyzji??????????Podpowiedzcie coś.Czy u was też był taki problem czy jak cos zle robie moze jest jakis magiczny przycisk o którym nie wiem:)
DaisyDaisy
Praktykant
Od: 12 maja 2025, 9:57
Zajmuję się: swiadczenia rodzinne, kdr, czyste powietrze

Napisano: 29 maja 2025, 8:27

DaisyDaisy pisze:
29 maja 2025, 8:23
Wychodzi na to, że powinnam zrobic dwie decyzje o nienależnie pobranych. No, a przeciez tak nie moze być bo teraz musiałaby robic dwa upomnienia i dwa tytułu no jak.
od zawsze tak jest, że jak okres NP obejmuje wypłaty z różnych decyzji to w systemie muszą być NP do każdej oddzielnie. Ale tylko technicznie, w systemie, prawnie wydajesz jedną decyzję - jeden wydruk obejmujący całość zobowiązania. Mocno kulawe jest robienie NP w Sygnity w takich sytuacjach.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 maja 2025, 8:38

Tom. pisze:
29 maja 2025, 8:27
DaisyDaisy pisze:
29 maja 2025, 8:23
Wychodzi na to, że powinnam zrobic dwie decyzje o nienależnie pobranych. No, a przeciez tak nie moze być bo teraz musiałaby robic dwa upomnienia i dwa tytułu no jak.
od zawsze tak jest, że jak okres NP obejmuje wypłaty z różnych decyzji to w systemie muszą być NP do każdej oddzielnie. Ale tylko technicznie, w systemie, prawnie wydajesz jedną decyzję - jeden wydruk obejmujący całość zobowiązania. Mocno kulawe jest robienie NP w Sygnity w takich sytuacjach.
Czyli co bedą dwa tytuły nie da sie tego obejśc?I zrobic jeden. Masakra jakas. To są koszty w skarbówce dla kolesia podwójne :shock: A w razie kontroli to bedzie to prawidłowe że beda dwa tytuły???:)
DaisyDaisy
Praktykant

Napisano: 29 maja 2025, 8:51

w systemie będą 2 TW ale fizycznie trzeba zmodyfikować ręcznie i wysłać jeden..... masakra jest z tym ale niestety tak to działa....
nam się zdarzyło wydawać enpeka obejmujacego 4 decyzje to dopiero jest z tym pierdolnik jak coś trzeba zrobić :x
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 maja 2025, 9:08

Tom. pisze:
29 maja 2025, 8:51
w systemie będą 2 TW ale fizycznie trzeba zmodyfikować ręcznie i wysłać jeden..... masakra jest z tym ale niestety tak to działa....
nam się zdarzyło wydawać enpeka obejmujacego 4 decyzje to dopiero jest z tym pierdolnik jak coś trzeba zrobić :x
No zapewne roboty dużo. Czyli jeden tytuł puścić do skarbówki a drugi będzie sobie poprostu wisiał w systemie jako niewysłany. Czy można go usunąć? Tak czy tak system jest niedoskonały.
DaisyDaisy
Praktykant

Napisano: 06 cze 2025, 12:00

Tom. pisze:
29 maja 2025, 8:51
Wymyśliłyśmy ze zrobimy decyzje o nienależnie pobranych świadczeniach nie jak zawsze ,,żądanie zwrotu" tylko decyzja zewnętrzna" i wtedy można ustawić sobie dowolny okres za który ktoś jest winien. Dzieki takiemu mykowi jest jedno upomnienie i jeden tytuł. Polecam:)
DaisyDaisy
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x