Problem z obiadami
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Problem z obiadami
Przyznajemy dożywianie dzieciom. Mamy wiele szkół i przedszkoli. Nie we wszystkich placówkach mamy są stołówki, zwłaszcza w wiejskich szkołach (mamy 4-ry takie szkoły). Parę lat temu chcieliśmy zapewnić uczniom tych szkół, aby spożywały obiad, tj. ciepły posiłek, a nie bułki słodkie i kanapki. W związku z tym, że powiedzmy gmina nie chciała się zająć tą sprawą, my jako ośrodek z pomocą gminy i ogłosiliśmy przetarg. Teraz w tym roku, pogorszyła się jakość posiłków serwowanych przez aktualnego Wykonwacę zamówienia- pretensje spadły na OPS (niesmaczne obiady itp.). Mam w związku z tym pytanie- czy np. nie można by zrobić tak, że każda szkoła w formie nie wiem zapytania ofertowego po prostu wybrałaby sobie gdzie chce dożywiać dzieci. Chyba wyszliśmy trochę przed szereg z tym przetargiem, ale chcieliśmy dobrze- nie chcieliśmy żeby dzieci jadły w dalszym ciągu kanapki zamiast ciepłego posiłku, a wychodzi że to się jednak nie sprawdza. Wypowiedzćcie się.
Re: Problem z obiadami
Już od dawna w spotkaniach na szczeblu powiatu staram się przekonywać, że dożywianie w szkołach powinnna zapewnić placówka oświatowa (patrz: ustawa o oświacie). Jeżeli dożywianie organizuje pomoc społeczna, to dotyczy ono tylko uczniów finansowanych z naszych środków, a co z pozostałymi uczniami ? Szkoła ma promować zdrowe styl odżywiania, więc ma narzędzie, aby egzekwować zalecenia żywieniowe. Może z tym problemem nalezy się zwrócić do Federacji Pracowników Socjalnych ? Może "nowe" ministerstwo wyda w tej sprawie swoją opinię ?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No właśnie- chcę, żeby to szkoły się tym zajęły. Parę lat temu niejako wyręczyliśmy szkoły i finał jest teraz taki, że dyrektorzy mają do nas pretensje o smak obiadów, dlatego w tym roku rezygnuję z organizowania przetargu i postaram się przekonać szkoły, aby sami zrobiły tzw. zapytania ofertowe. W praktyce kiedyś było tak, że szkoły nie chciały się tym zająć, a my (OPS), żeby zapewnić dzieciom, w którym nie ma stołówek ciepłe posiłki- ogłosiliśmy przetarg, wybraliśmy wykonawcę (kryterium decydujące cena). Czasem jesteśmy sfrustrowani, bo chcieliśmy dobrze, a potem jesteśmy rozliczani przez szkoły, że jest nie taki wykonawca itd, ale tak to bywa
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No trochę się pożaliłam, ale po prostu wnerwia mnie ta cała sytuacja. 

Oprócz Problem z obiadami - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
do lulu-2
zawiadomienie o wszczęciu postep. - wstrzymanie zas. stałego
pomoc a stypendium
a wspólne gosp. i kryterium
wzór zawiadomienia
Dzienny Dom Wigor
Utworzenie Punktu Interwencji Kryzysowej
Dofinansowanie do zakupu sprzętu komput.
Posiłek to obiad czy całodzienne wyżywienie
obiady vel żywność
Temat dożywiania bezdecyzyjnego
decyzja
Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej 90 dni
500+ motorem napędowym gospodarki
działalność gospodarcza
z jakimi dokumentami zapoznac