problem z podatkiem małzonków

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
iza145

problem z podatkiem małzonków

Post autor: iza145 »

Witam, czy ktoś mi może podpowiedzieć jak robicie w tymi podatkami jeśli się wspólnie rozliczają ?? Ja do tej pory brałam jest na informacji, odliczam od dochodu i nie zastanawiałam się w jaki sposób, nie był na to czasu, a teraz podobno proporcjonalnie do dochodu powinno się liczyć ten podatek?? Podpowiedzcie jak liczycie??/ I co robicie???
masterm

Re: problem z podatkiem małzonków

Post autor: masterm »

my piszemy wnioski do US o podatek chociaz jednego malzonka
iza145

Post autor: iza145 »

A co jeśli my robiliśmy tak jak było napisane, czyli jeśli ktos miał taki sam podatek to my i jednemu i 2 taki sam podatek odejmowaliśmy, Teraz widzę że niepoprawnie, ale co w takiej sytuacji i jakoś to ruszać teraz , jak za pasem nowy okres zasiłkowy , i znowu kocioł, podpowiedzcie?? czy jakaś instytucja tak sprawdza skrupulatnie sposób liczenia dochodów???
Awatar użytkownika
Marcelino
Starszy referent
Zajmuję się: sr/sw
Kontakt:

Post autor: Marcelino »

ja ogólnie rozbijam jeżeli dochody są np. nie pełen rok przy utracie/uzyskaniu itp., natomiast jak jedno i drugie ma cały rok tę samą pracę bez utraty /uzysku to odliczam tylko jednemu. w Twoim przypadku posprawdzałbym sobie ludzi w sytuacji blisko kryterium lub Tych co mają zł za zł. Przy takich co mają 1 lub 2 razy odjęty ten sam podatek a tak czy siak będą się mieścić w podstawowym kryt to bym się nie przejmował natomiast Ci co są blisko kryt to czasami mogą wejść w zł za zł, a z kolei prawidłowo obliczony dochód w zł za zł ma wpływ na wysokość wypłacanego zasiłku
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
help

Post autor: help »

dochód brutto małżonka x podatek należny : dochód brutto obojga = podatek
wszystkie dane masz z MF Empatia
John
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: John »

Do iza145.
To odejmowaliście podwójnie ich podatek, ciekawe ile osób na tym zyskało, hehe.

Help bardzo dobrze napisał jak obliczyć podatek wspólny małżeństwa.
ODPOWIEDZ